Papildinās reglamentēto profesiju sarakstu

(04.09.2013.)

Reglamentēto profesiju saraksts tiks papildināts ar trim jaunām profesijām – pirotehniķis, spridzinātājs un spridzināšanas darbu vadītājs. To paredz grozījumi likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”, ko trešdien, 4.septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Likumprojekts paredz, ka personu tiesības veikt pastāvīgu profesionālo darbību šajās profesijās apliecina noteiktā kārtībā iegūts attiecīgās profesijas sertifikāts.

Pirotehniķa sertifikāts nepieciešams tikai personām, kuras strādā ar profesionālo pirotehniku, un nekādus ierobežojumus personām, kuras privāti lieto zemākas klases uguņošanas ierīces, likuma grozījumi neparedz, deputātiem apliecināja Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju pirotehniķa sertifikātu Latvijā saņēmušas 24 personas, spridzinātāja sertifikātu – 14 personas, bet spridzināšanas darbu vadītāja sertifikātu – 9 cilvēki.

Likuma „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” mērķis ir nodrošināt profesionālās darbības atbilstību noteiktām kvalitātes prasībām un kritērijiem, ja tā ir saistīta ar sabiedrības interešu aizsardzību, tās drošību un veselības aizsardzību. Tāpat likums aizsargā atsevišķas sabiedriski nozīmīgas profesijas pret nekvalificētu personu iesaistīšanu tajās.

Par likuma grozījumiem trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā