V.Poriņa: EDSO PA izdevies apturēt pretrunīgu rezolūciju par pilsonības jautājumiem

(03.07.2013.)

„Pateicoties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvju aktīvajam darbam, gadskārtējā sesijā tika noraidīta Krievijas Federācijas delegācijas rezolūcija Par pilsonības jautājumiem,” uzsver Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentu Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītāja Vineta Poriņa.

V.Poriņa un EDSO PA Latvijas delegācijas deputāts Valdis Liepiņš no 29.jūnija līdz 3.jūlijam uzturējās vizītē Turcijas galvaspilsētā Stambulā, kur piedalās 22.EDSO PA gadskārtējā sesijā. Tās laikā tiek izstrādātas un pieņemtas rezolūcijas par EDSO kompetencē esošiem politiskiem un drošības, kā arī demokratizācijas un cilvēktiesību jautājumiem.

„Rezolūcijā apzināti jauktas nepilsoņu un bezvalstnieku kategorijas. Uzskatu, ka rezolūcija ir virspusēja, pretrunīga un ar šauriem politiskiem mērķiem. Tās mērķis nav uzlabot bezvalstnieku situāciju, bet gan mainīt pilsonības likumus un pilsonības iegūšanas procedūras citās valstīs,” akcentē EDSO PA Latvijas delegācijas vadītāja, atzīmējot, ka vienlaikus Krievijas delegācijas rezolūcija „Par pilsonības jautājumiem” pauž nevienlīdzīgu attieksmi pret imigrantiem, kas ieradušies valstīs pēdējo divdesmit gadu laikā, salīdzinot ar citiem imigrantiem.

„Esmu gandarīta, ka, pateicoties Latvijas, Čehijas, Igaunijas un citu valstu parlamentāriešu aicinājumam neatbalstīt Krievijas delegācijas pārstāvju sagatavoto rezolūciju, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas deputāti pārliecinoši nobalsoja pret šo iniciatīvu,” uzsver V.Poriņa.

EDSO PA izveidota 1990.gadā un tā apvieno 323 parlamentāriešus no 57 EDSO dalībvalstīm. PA pulcējas vairākas reizes gadā, lai apspriestu plašu jautājumu loku, kas attiecas uz EDSO galamērķa sasniegšanu - drošības garantēšanu visā EDSO reģionā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā