Saeima galīgajā lasījumā pieņem stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai

(13.06.2013.)

Saeima ceturtdien, 13.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, kas nosaka stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai.

Likums papildināts ar jaunu pantu par veselības pārbaudi ieroču glabāšanai un izmantošanai, kas nosaka, kādos gadījumos personas nosūta uz pirmreizējo, kārtējo un pirmstermiņa veselības pārbaudi. Piemēram, kārtējo veselības pārbaudi personām, kuras saņēmušas ieroču atļaujas, turpmāk veiks ik pēc viena līdz pieciem gadiem atkarībā no personas veselības stāvokļa. Savukārt ārsts vai Valsts policija varēs nosūtīt uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, ja būs radušās pamatotas aizdomas par personas veselības stāvokļa stabilitāti.

Grozījumi paredz, ka ieroču nēsāšanas atļaujas izsniedz noteiktam termiņam – 10 gadiem. Likumprojekta autori norāda, ka atgriešanās pie šādas kārtības ļaus policijai atkārtoti izvērtēt šaujamieroča glabāšanas un nēsāšanas nepieciešamību. Pašlaik šādas atļaujas izsniedz uz nenoteiktu laiku. Termiņa ierobežojumi neattiecas uz ieroču kolekcijas atļaujām.

Grozījumi paredz izmaiņas arī ieroču atļaujas izsniegšanas aizliegumā, piemēram, atļauju nedrīkstēs izsniegt ne tikai personām, kuras tiek turētas aizdomās par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, bet arī par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu.

Lai novērstu situācijas, kad šaujamieroča īpašnieki pašrocīgi padara ieroci nederīgu šaušanai, grozījumi noteic, ka ierocis dezaktivizācijai jānodod licencētam komersantam, kas nodarbojas ar ieroču remontu vai izgatavošanu.

Grozījumi arī paredz, ka ziņas par personām, kuras nokārtojušas ieroču eksāmenu, ir jāreģistrē licenču un sertifikātu reģistrā.

Likumā precizētas vairākas normas attiecībā uz ārvalstu medniekiem un sportistiem, nosakot, ka ieroča glabāšanas atļauja ir izsniedzama uz noteiktu termiņu.

Tāpat likumā papildināti vispārīgie aizliegumi, nosakot, ka Latvijā ir aizliegta pašizgatavotu gāzes pistoļu un to munīcijas aprite, kā arī gāzes pistoļu pielāgošana vai citāda pārveidošana šaušanai ar šaujamieroču patronām un cita veida munīciju, kas nav paredzēta pašaizsardzības gāzes pistolēm.

Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.oktobrī.





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt