Tautsaimniecības komisija: būvdarbus varēs sākt uzreiz pēc būvatļaujas saņemšanas

(12.06.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 12.jūnijā, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Būvniecības likumā, piedāvājot svītrot normu, ka būvniecības darbus faktiski var sākt tikai mēnesi pēc būvatļaujas izsniegšanas neatkarīgi no tā, vai kāds to ir vai nav apstrīdējis vai pārsūdzējis. Komisija lūgs Saeimu grozījumus izskatīt steidzamības kārtībā un bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norāda, ka grozījumi ļaus sākt būvniecības darbus jau pirmajā dienā uzreiz pēc būvatļaujas saņemšanas. „Tas attieksies arī uz būvatļaujām, kas izdotas no šī gada 1.jūnija. Aktīvākajā būvniecības sezonā būvniecības darbi nebūs uz mēnesi apturēti, kā to paredz spēkā esošais regulējums arī gadījumos, kad strīdu par būvatļaujas tiesiskumu nav. Tāpat netiks aizkavēta Eiropas Savienības fondu līdzfinansētu projektu īstenošana, par ko bija nobažījušās pašvaldības. Likuma grozījumiem būs pozitīva ietekme uz tautsaimniecības attīstību, kā arī samazinās šķēršļus uzņēmējdarbības vidē,” uzsver J.Ozoliņš.

Komisijas priekšsēdētājs arī informē, ka šis likumprojekts paredz saglabāt pašreizējo regulējumu, ka būvatļaujas apstrīdēšanas iesniegumu iestādei jāizskata ne ilgāk kā divu mēnešu laikā. Tāpat noteikts pienākums personai savā iesniegumā par apstrīdēšanu vai pārsūdzēšanu pamatot administratīvā akta prettiesiskumu.   

Pašreizējais būvniecības regulējums paredz, ka būvatļauju var sākt izpildīt pēc tam, kad beidzies tās apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas termiņš un tā nav apstrīdēta vai pārsūdzēta.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija un ceļu būvnieki iepriekš komisijas sēdē deputātus informēja, ka pēc 1.jūnija pilsētas būvvaldes attapās situācijā, kad ir jāizsniedz būvatļauja, taču šī likuma norma būvniekiem mēnesi neļauj strādāt.

Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimu Būvniecības likuma grozījumus iekļaut 13.jūnija sēdē.

Līdztekus šiem grozījumiem komisija trešajā lasījumā turpina skatīt apjomīgus grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz būtiski paātrināt būvniecības procesu un mazināt administratīvo slogu būvniekiem. Izmaiņas likumā pēc būtības paredz pavisam jaunu būvniecības regulējumu.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā