Saeimas deputāti: kultūrai sabiedriskajā televīzijā jābūt prioritāšu skaitā

(28.05.2013.)

„Uzklausot Latvijas Kultūras alianses viedokli un vienlaikus uzsverot mediju neatkarības principu un kultūru kā nacionālās identitātes sastāvdaļu un sabiedrības integrācijas pamatu, kā arī sabiedrisko mediju īpašo lomu demokrātiskas sabiedrības attīstībā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti aicināja saglabāt un attīstīt kultūras raidījumus Latvijas Televīzijā. Kultūrai joprojām jābūt prioritātei, jo mediji ir valodas, kultūras un identitātes nesēji.” To otrdien, 28.maijā, informējot par deputātu viedokli komisiju kopsēdē, sacīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Diskutējot par mediju attīstību un kultūras jautājumu atspoguļošanu sabiedriskajā televīzijā, deputāti aicināja saglabāt līdzšinējo ētera raidlaiku kultūras raidījumu ciklam „100 grami kultūras” Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā.

„Vienīgā informatīvi analītiskā kultūras raidījuma „100 grami kultūras” raidlaika maiņa no plkst.19.30 uz 23.15 liek uzdot jautājumu, kas notiek un notiks Latvijas sabiedriskajā televīzijā. No sabiedriskās televīzijas sabiedrība gaida vairāk. Kultūra paredzēta tam, lai iedvesmotos domās, stiprinātu intelektu, paplašinātu redzesloku, attīstītu kritisko domāšanu un emocionālo inteliģenci,” komisiju kopsēdē sacīja Latvijas Rakstnieku sabiedrības biedre Liāna Langa.

Atbildot LTV valdes priekšsēdētāja Ivara Beltes skaidrojumam, ka lēmums pārcelt raidījumu cikla „100 grami kultūras” raidlaiku pieņemts zemā reitinga dēļ, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis uzsvēra, ka nav korekti vērtēt tikai reitingu, kas rēķināts pēc reģistrēto skatītāju skaita: „Neaizmirsīsim, ka šo raidījumu skatās arī tā dēvētie kultūras nesēji, piemēram, ļoti daudz skolotāju, kas gūtās zināšanas nodod tālāk skolēniem, līdz ar to patiesais raidījuma reitings ir daudz augstāks.”

Savukārt L.Langa uzsvēra, ka zemie kultūras raidījumu reitingi nozīmē, ka LTV pēdējās desmitgadēs nav pietiekami izglītojusi Latvijas sabiedrību – tā ir televīzijas atbildība un neizdarītais darbs: „Reitingi nevar būt galvenais mērķis. Mērķis ir plaukstoša, kulturāla, informēta un izglītota Latvijas sabiedrība.”

I.Belte atzina, ka, uzlabojot raidījumu kvalitāti, raidījuma auditorija kļūtu plašāka, un raidījumu ciklā pārmaiņas ir nepieciešamas. Savukārt Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Aija Dulevska akcentēja – lai veiktu televīzijā pārmaiņas, ir nepieciešams atbalsts, tādēļ sabiedrības iebildumi pret „100 gramu kultūras” raidlaika pārcelšanu un maiņu uz LTV7 var veicināt pretestību arī vienota sabiedriskā medija izveidei.

„Redzam vēlmi daudz ko mainīt un reformēt, veidot jaunu mediju, taču nav zināms, kādas tam būs sekas. Man ir bažas par draudiem gan Latvijas Radio, gan labajiem projektiem Latvijas Televīzijā,” paužot bažas par gaidāmo LTV un Latvijas Radio apvienošanu vienotā sabiedriskajā medijā, sacīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte Daina Kazāka (RP).

Savukārt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība), akcentējot, ka pārāk liels uzsvars medijos tiek likts uz notikumiem Rīgā, izteica cerību, ka mediju apvienošana neietekmēs Latvijas Radio saturu, kurā plaši ietvertas arī novadu aktualitātes.

Komisiju kopsēdē deputāti tika iepazīstināti arī ar LTV kultūras satura prioritātēm 2014.gadā.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā