Valstiskās audzināšanas apakškomisija aicinās ministrijas sadarboties Latvijas Okupācijas muzeja līdzfinansēšanā

(14.05.2013.)

Lai rastu iespēju palielināt Latvijas Okupācijas muzeja finansējumu, Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti otrdien, 14.maijā, vienojās nosūtīt vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) un Ārlietu ministrijai (ĀM) ar lūgumu izvērtēt iespēju sadarboties ar Kultūras ministriju muzeja līdzfinansēšanā.

Pašlaik Okupācijas muzeja finansējumu veido valsts dotācija no Kultūras ministrijas, ziedojumi un projektu līdzekļi. Taču tas nav pietiekams, lai muzejs spētu pilnībā veikt savus uzdevumus, sacīja Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs.

Muzejs pilda būtisku izglītības funkciju, ne tikai organizējot izglītojošas nodarbības skolēniem un studentiem, bet arī kursus un seminārus skolotājiem, par kuru absolvēšanu tie var saņemt IZM sertifikātus par kvalifikācijas paaugstināšanu. Tāpat muzeja apmeklējums ir iekļauts valsts diplomātiskajā protokolā, deputātus informēja Okupācijas muzeja pārstāvji.

Tiekoties ar Latvijas Okupācijas muzeja un Kultūras ministrijas pārstāvjiem, deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), akcentējot Okupācijas muzeja lomu IZM un ĀM funkciju īstenošanā, rosināja arī šīm ministrijām iesaistīties muzeja finansēšanā.

I.Laizānes iniciatīva vērsties pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska ar lūgumu veidot darba grupu Ministru kabinetā, kas strādātu pie šo triju ministriju sadarbības platformas izveides, apakškomisijā neguva atbalstu, un deputāti vienojās vispirms izvērtēt atbildes no IZM un ĀM.

Diskutējot par apakškomisijas deputāta Gunāra Igauņa (RP) rosinājumu Okupācijas muzeju nodot valsts īpašumā, ļaujot to apsaimniekot Latvijas Okupācijas muzeja biedrībai, tādējādi saglabājot iespēju muzejam saņemt ziedojumus, klātesošie pauda bažas, ka valsts dotāciju muzejam tas nepaaugstinās.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā