Reģistrācijas apliecības medijiem un reliģiskajām organizācijām nebūs obligātas

(07.05.2013.)

Lai samazinātu administratīvo slogu reģistrētajiem masu informācijas līdzekļiem un reliģiskajām organizācijām, reģistrācijas apliecības vai to dublikātus izsniegs tikai pēc pieprasījuma. To paredz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas otrdien, 7.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Reliģisko organizāciju likumā un likumā „Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”.

Reģistrācijas apliecība apliecina tikai medija vai reliģiskās organizācijas reģistrācijas faktu, taču neapliecina, ka tas vēl joprojām pastāv un nenosaka to darbības tiesisko pamatu, tādēļ apliecības izsniegšanai nav juridiskas nozīmes, norāda likumprojektu autori.

Atsakoties no reģistrācijas apliecības obligātas izsniegšanas, likumu grozījumi paredz nodalīt medija vai reliģiskās organizācijas reģistrāciju, par ko ir maksājama valsts nodeva, no reģistrācijas apliecības un tās dublikāta izsniegšanas, kas būs maksas pakalpojums. Likumu grozījumu autori norāda, ka šāda prakse disciplinēs personas, rosinot tās izvērtēt nepieciešamību saņemt reģistrācijas apliecību, kā arī mazinās Uzņēmumu reģistra (UR) administratīvās izmaksas.

Ņemot vērā, ka jau šobrīd UR mājaslapā jebkura persona var bez maksas iegūt pamatinformāciju par reģistrētajām reliģiskajām organizācijām un to iestādēm, kā arī masu informācijas līdzekļiem, vienlaikus tiek rosināti grozījumi arī citos normatīvajos aktos. Tie paredz, ka, iesniedzot dokumentus valsts vai pašvaldību institūcijās, ne reģistrācijas apliecība, ne tās kopija nebūs jāuzrāda.

Lai mazinātu administratīvo slogu, reliģiskajām organizācijām dibinātāju sarakstā vairs nebūs jānorāda to dibinātāju dzīvesvieta un jāiesniedz kvīts par valsts nodevas samaksu kopiju, paredz grozījumi Reliģisko organizāciju likumā.

Līdz šī gada sākumam masu informācijas līdzekļu reģistrā reģistrēti 1428 mediji, savukārt reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā ― 1245 reliģiskās organizācijas. Vidēji gadā tiek reģistrētas aptuveni septiņas līdz desmit jaunas reliģiskās organizācijas.

Paredzēts, ka likumu grozījumi stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Par likumprojektiem trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt