Deputāti iepazīsies ar situāciju pašvaldību ilgtermiņa saistību jomā

(29.04.2013.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 30.aprīlī, iepazīsies ar Finanšu ministrijas ziņojumu par pašvaldību ilgtermiņa saistībām ― aizņēmumiem, galvojumiem un ilgtermiņa saistībām.

Komisija plāno iepazīties ar pašvaldību ilgtermiņa saistību finansiālajiem rādītājiem un to izmaiņu tendencēm, izvērtēt pastāvošo saistību uzņemšanās kārtību, kā arī apzināt pašvaldības, kurās sasniegts ilgtermiņa saistību kritiskais apjoms. Tāpat plānots noskaidrot iesaistīto institūciju viedokļus par pastāvošās pašvaldību ilgtermiņa saistību uzņemšanās sistēmas nepilnībām un nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Finanšu ministrijas apkopotā informācija liecina, ka līdz šī gada 31.martam visām 119 Latvijas pašvaldībām bija ilgtermiņa saistības bija 1 376 117 516 latu apmērā, tajā skaitā šogad dzēšamās saistības bija 103 796 554 latu apmērā. Turklāt atsevišķu pašvaldību, piemēram, Valmieras pilsētas, Cēsu novada un Jelgavas pilsētas aktuālo saistību apmērs tuvojas kritiskajai robežai jeb 20% no pašvaldības saimnieciskā gada pamatbudžeta ieņēmumiem bez mērķdotācijām un iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

Rītdienas komisijas sēdē aicināti piedalīties Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Valsts kontroles pārstāvji, kā arī komisijas pastāvīgie eksperti.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks otrdien, 30.aprīlī, plkst.12.00 Saeimas Sarkanajā zālē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā