Saeima ratificē Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu

(14.02.2013.)

Saeima ceturtdien, 14.februārī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas sagatavoto likumprojektu „Par Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu”, ar kuru tiek ratificēta Pārskatītā Eiropas Sociālā harta.

Līdz ar Pārskatītās hartas ratificēšanu Latvijai kļūst saistoša virkne hartas pantu, tostarp par tiesībām uz darbu, tiesībām uz taisnīgiem darba apstākļiem, strādājošo sieviešu grūtniecības stāvoklī tiesībām uz aizsardzību, invalīdu un garīgi atpalikušo personu tiesībām uz neatkarību, integrāciju un dalību sabiedriskajā dzīvē, kā arī par strādājošo tiesībām uz savu tiesību aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā.

Pārskatītās hartas ratifikācija neizraisīs pārmaiņas sabiedrībā un tautsaimniecībā, kā arī neradīs papildus līdzekļu nepieciešamību, jo tās ietvaros tiek ratificēti tie panti, kuru noteiktajiem ieteikumiem Latvijas Republikas normatīvie akti jau atbilst.

Pārskatītā Eiropas Sociālā harta tika atvērta parakstīšanai 1996.gadā, paplašinot 1961.gada Eiropas Sociālā hartas un tās papildu protokolu tiesību sfēras. Tajā iekļautas arī jaunas tiesības, ņemot vērā izmaiņas, kas notikušas Eiropā kopš 1961.gada.

Latvija Pārskatīto hartu parakstīja 2007.gada 29.maijā, apņemoties aizsargāt savu iedzīvotāju sociālās tiesības, tādā veidā paaugstinot iedzīvotāju dzīves līmeni un sociālo labklājību.

Pārskatīto hartu ir ratificējušas 32 valstis, savukārt parakstījušas, bet nav ratificējušas — 13 valstis.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt