Aizsardzības komisija konceptuāli atbalsta grozījumus likumā, kas papildinās Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu

(12.02.2013.)

Turpmāk Iedzīvotāju reģistrā ierakstīs arī ziņas par personai noteiktajiem rīcībspējas ierobežojumiem, dzimtas uzvārda vēsturisko formu un citas valodas personvārda oriģinālformu, kā arī ziņas par valsts valodas prasmes līmeni apliecinošu dokumentu. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā otrdien, 12.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā.

Saskaņā ar piedāvātajiem likuma grozījumiem Iedzīvotāju reģistrā iekļaus ziņas par personām noteiktajiem rīcībspējas ierobežojumiem atbilstoši jaunajam rīcībspējas regulējumam. Likumprojekts arī paredz, ka persona ar rīcībspējas ierobežojumu pati varēs sniegt ziņas reģistram, kā arī lūgt labot kļūdas vai izslēgt aizliegtās ziņas. Lai atvieglotu kārtību šādu ziņu pieprasīšanai un saņemšanai, turpmāk persona iesniegumā varēs nenorādīt motivāciju.

Likumprojekts paredz, ka Iedzīvotāju reģistrā varēs iekļaut ziņas gan par citas valodas personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, gan dzimtas uzvārda vēsturisko formu, ja persona to vēlēsies un varēs apliecināt. Tāpat grozījumi noteiks, ka reģistrā ierakstīs ziņas arī par ārzemnieka personvārda atveides formu latviešu valodā.

Lai mazinātu administratīvo slogu valsts iestādēm un personām, Iedzīvotāju reģistrā plānots iekļaut ziņas arī par dokumentu, kas apliecina valsts valodas prasmes līmeni un pakāpi. Tādējādi valsts iestādēm šī informācija būs pieejama reģistrā, un tas ļaus ietrāpīt laiku un resursus, kas saistīti ar ziņu pieprasīšanu un sagatavošanu.

Iedzīvotāju reģistrā turpmāk iekļaus arī ziņas par noteikto aizliegumu bērnam, kas jaunāks par 14 gadiem, izsniegt personu apliecinošu dokumentu vai bērnam, kas jaunāks par 18 gadiem, izbraukt no valsts.

Reģistrā iekļaus arī ziņas par personu apliecinošu dokumentu, uzturēšanās atļauju un citu dokumentu statusa maiņas datumu un iemeslu. Tas atvieglos iestāžu darbu, kas pārbauda personas identitāti un veic ārzemnieku uzturēšanās kontroli un kurām ir jāpārliecinās par dokumenta derīgumu.

Tāpat likuma grozījumi paredz virkni citu precizējumu par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo informāciju.

Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimā. 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt