Eiropas lietu komisija: jaunais ES daudzgadu budžeta piedāvājums Latvijai nav pieņemams

(08.02.2013.)

Eiropadomes priekšsēdētāja Hermaņa Van Rompeja (Herman Van Rompuy) šorīt dalībvalstīm prezentētais Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta piedāvājums 2014.-2020.gadam Latvijai nav pieņemams, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, piektdien, 8.februārī, tiekoties ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

„Kā jau iepriekš prognozējām, dalībvalstu domstarpības joprojām ir lielas, tāpēc sarunas par jauno daudzgadu budžetu pagājušajā naktī ievilkās. Budžeta priekšlikumu dalībvalstis, tostarp Latvija, saņēma šorīt pulksten 7.20 pēc Latvijas laika, tāpēc jau šorīt operatīvi sanācām uz Eiropas lietu komisijas sēdi. Šis ir pirmais precedents, kad Saeima analizē Eiropas budžeta priekšlikumu vienlaikus ar diskusijām Eiropadomē,” pēc sēdes norāda komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, vēlreiz akcentējot visu Latvijas interešu lobēšanā iesaistīto pušu viedokļu koordinēšanas un vienotas pozīcijas paušanas nozīmi.

„Diemžēl arī jaunais budžeta piedāvājums nav pieņemams, jo tas nav būtiski uzlabots Latvijai prioritārajās jomās, salīdzinot ar novembra priekšlikumu. Proti, tas nozīmētu mazāku kohēzijas aploksni Latvijai, salīdzinot ar iepriekšējo plānošanas periodu. Savukārt tiešmaksājumu izlīdzināšana nebūtu gana strauja. Šāds piedāvājums Latvijai nav pieņemams. Tāpēc arī šodienas sēdē deputāti pauda viedokli, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim jāturpina pastāvēt uz Latvijas prasībām abās šajās prioritārajās jomās,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā