Saeima konceptuāli lems par alkohola patēriņa ierobežošanu jauniešu vidū

(21.11.2012.)

Saeima ceturtdien 22.novembra sēdē konceptuāli lems par rosinātajiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā un likumā „Par policiju”, kas paredz ierobežot alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū.

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi paredz pienākumu alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī alkoholu lielveikalos tirgot atsevišķā nodaļā. Grozījumi paredz noteikt aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās. Tāpat paredzēts noteikt, ka alkoholisko dzērienu reklāmā jāietver arī informācija par alkohola pārdošanas un iegādāšanās aizliegumu.

Policijas likuma grozījumi paredz policijas darbiniekiem tiesības izdarīt kontrolpirkumus un tajos  iesaistīt arī citas personas, tostarp nepilngadīgas.

Saeima rītdien konceptuāli lems arī par grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz plašākas iespējas saņemt bezmaksas tulka pakalpojumus kriminālprocesā. Tiesās, izmeklēšanas iestādēs un ieslodzījuma vietās paredzēts nodrošināt ne tikai svešvalodu tulkojumu, bet arī surdotulka pakalpojumus cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem.

Pirmajā lasījumā Saeima rīt skatīs arī grozījumus likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, kas paredz noteikt mantas, kas nav konfiscējamas notiesātajām personām vai viņu apgādībā esošajām personām. Šāds saraksts nepieciešams, jo Satversmes tiesa norādījusi uz būtiskiem trūkumiem konfiskācijas soda piemērošanas un izpildes regulējumā.

Tāpat Saeima rītdien pirmajā lasījumā lems par grozījumiem Elektronisko dokumentu likumā, kas paredz droša elektroniskā paraksta plašākas izmantošanas iespējas – to plānots izmantot arī, piemēram, darījumu sagatavošanā ģimenes un mantojumu tiesību jomā un galvojuma līgumos.

Saeima konceptuāli lems arī par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, kas paredz zemes nomas maksu piespiedu nomas gadījumā, ņemot vērā konkrētus nosacījumus, noteikt līdz sešiem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Lai ierobežotu uzņēmumu prettiesisku pārņemšanu, Saeima otrajā lasījumā rīt lems par būtiskiem grozījumiem Komerclikumā, kas paredz personas paraksta notariālu apliecināšanu, ja tiek veiktas izmaiņas kapitālsabiedrības sastāvā. Izmaiņas nosaka konkrētus gadījumus, kad ir paredzēta obligāta parakstu apliecināšana ar zvērināta vai valsts notāra piesaistīšanu vai dokumenta parakstīšana ar drošu elektronisko parakstu.

Galīgajā lasījumā rītdien Saeima lems par grozījumiem Prokuratūras likumā, kas paredz pilnveidot prokuratūras darba tiesisko regulējumu, tostarp, attiecībā uz prokuroru disciplināratbildību, prokuratūras amatpersonu kompetenci, prokuroru profesionālās darbības novērtējumu.

Saeima rītdienas sēdē arī lems, vai virzīt tālākai izskatīšanai Euro ieviešanas likumprojektu, kura mērķis ir nodrošināt ES vienotās naudas ieviešu Latvijā, un grozījumus Pasta likumā, kas paredz nodrošināt pārskatāmāku regulējumu visiem pasta pakalpojumu tirgus dalībniekiem pilnīgi liberalizēta pasta tirgus apstākļos.


Ceturtdien, 22.novembrī, Saeimas sēde sāksies pēc tam, kad būs izskatīti visi šī gada 15.novembra sēdē neizskatītie jautājumi. Pagājušās ceturtdienas, 15.novembra, Saeimas sēdē, kurā tika pieņemts 2013.gada valsts budžets, tika izsludināts pārtraukums līdz 22.novembra pulksten 9.00. 

 

Saeimas Preses dienestsw

Piektdien, 29.martā