Saeimā trešdien atzīmēs Satversmes spēkā stāšanās un 1.Saeimas sanākšanas 90.gadadienu

(06.11.2012.)

Atzīmējot 90 gadus kopš Satversmes spēkā stāšanās un 1.Saeimas sanākšanas, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz tikšanos trešdien, 7.novembrī, Saeimas namā aicinājusi visus atjaunotās Latvijas Republikas parlamenta priekšsēdētājus – Augstākās padomes un 5.Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, 6.Saeimas priekšsēdētājus Ilgu Kreitusi un Alfredu Čepāni, 7.Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi, 8.Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Latimiru un 9.Saeimas priekšsēdētājus Induli Emsi un Gundaru Daudzi.

Lai iemūžinātu vēsturisko tikšanos, visi bijušie parlamenta priekšsēdētāji rīt pulcēsies uz kopīgu fotografēšanos.

Nozīmīgajā gadadienā Saeima organizē arī konferenci, kurā Latvijas un ārvalstu eksperti diskutēs par parlamentārisma attīstību Latvijā 90 gadu laikā. Konferencē „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas” par parlamentārisma izveidošanos Latvijā klātesošos uzrunās Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, bet Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs Jundzis sniegs ieskatu parlamentārisma tradīcijās un tiesiskās sistēmas atjaunošanā Latvijā. Rīgas Stradiņa universitātes docents Valters Ščerbinskis atskatīsies uz Latvijas minoritāšu pārstāvību parlamentā starpkaru periodā, savukārt Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ījabs vērtēs mūsdienu Latvijas parlamentāro sistēmu un tā iespējas. Savukārt Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars piedāvās skatījumu parlamenta sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

Konferencē aicināti piedalīties arī starptautiskie eksperti. Lietuvas Konstitucionālās tiesas tiesnese Toma Birmontiene (Toma Birmontiene) dalīsies Lietuvas pieredzē impīčmenta procedūras īstenošanā, kas amatpersonām tiek piemērota par konstitūcijas laušanu. Savukārt Belostokas universitātes (Polija) docētājs Kšištofs Prokops (Krzystof Prokop) sniegs ieskatu, kādi uzlabojumi parlamentārajā sistēmā nepieciešami, lai novērstu, piemēram, biežas valdību maiņas un nestabilu parlamentāro vairākumu.

Konferencei ikviens varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Latvijas Saeimas pirmajā sasaukumā, kas turpināja Satversmes sapulces iesākto darbu, tika ievēlēti 100 deputāti, un uz pirmo sēdi Saeima sanāca 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00. Šajā dienā deputātus uzrunāja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un par pirmo Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēts Frīdrihs Vesmanis. Darba kārtībā bija vēl piecu Prezidija locekļu vēlēšanas, Mandātu komisijas vēlēšanas, kā arī sūdzību izskatīšana un paziņojums par Ministru kabineta pilnvaru nolikšanu.

Pirms 90 gadiem brīdī, kad sanāca 1.Saeima, spēkā stājās Latvijas konstitūcija – Satversme, ko bija izstrādājusi un pieņēmusi Satversmes sapulce.

Mediju programma

10.30........    Atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāju kopīgā fotografēšanās.
Baltajā zālē, Jēkaba ielā 11.
Mediju ierašanās Baltajā zālē līdz plkst.10.20.

11.00........    Konference „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas”.
Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

12.30........    Mākslinieka Kristapa Zariņa gleznas dāvināšana Saeimai.
Balsošanas zālē, Jēkaba ielā 11.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kas nav akreditēti darbam Saeimā, tiek aicināti iepriekš pieteikties Saeimas Preses dienestā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt