Izglītības komisijas deputāti ar jauniešiem no Polijas dalās jaunatnes politikas pieredzē

(02.11.2012.)

Lai dalītos pieredzē par jaunatnes politikas īstenošanu Latvijā un Polijā, piektdien, 2.novembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete un komisijas deputāts Vladimirs Reskājs (SC) tikās ar jauniešiem no Polijas, kas viesojas mūsu valstī programmas „Jaunatnes darbībā” studiju projekta ietvaros.

Iepazīstinot Polijas jauniešus ar Latvijas jaunatnes politiku, I.Druviete akcentēja, ka komisiju sēdes ir atvērtas visiem interesentiem, tostarp tajās aktīvi piedalās jaunatnes organizācijas. V.Reskājs jauniešiem stāstīja par pagājušonedēļ notikušo komisijas sēdi, kas tika veltīta jaunatnes politikas jautājumiem. Deputāti ar jauniešu organizāciju un izglītības jomas pārstāvjiem kopīgi apsprieda jaunatnes politikas problēmas, un puses bija vienisprātis, ka, lai jaunatnes problēmas tiktu aktualizētas valdības līmenī, jauniešu organizācijām un valdībai jānoslēdz divpusējs sadarbības memorands.

I.Druviete poļu jauniešiem stāstīja arī par projektu Jauniešu Saeima, kura ietvaros jaunieši no visas Latvijas sapulcējas mūsu parlamentā, lai, kopīgi strādājot komisijās un Jauniešu Saeimas sēdē, izstrādātu jaunatnes politikas deklarāciju. Savukārt Polijas parlamentā deputāti un jaunieši kopīgi diskutē par jaunatnes politiku, un dažkārt diskusijā izskanējušās idejas tiek īstenotas likuma grozījumos, stāstīja Polijas jaunieši.

Atbildot uz I.Druvietes jautājumu, vai Polijā jaunatnes politika ir nostiprināta likumos, jaunieši sacīja, ka, tāpat kā Latvijā, Polijā ir izstrādāts īpašs likums jaunatnes politikai ar mērķi ieinteresēt jauniešus kļūt politiski aktīvākiem, tomēr likuma īstenošanai praksē netiek piešķirts finansējums. Komisijas priekšsēdētāja atzina, ka jautājums, kā šo likumu īstenot, ir ļoti būtisks.

Polijā ir daudz jauniešu diskusiju platformu, kur kopīgi ar valdību un pašvaldību pārstāvjiem apspriest jaunatnes problēmas, tomēr darbu pie šo jautājumu risināšanas jaunieši turpinot pasīvi, un idejas reti tiekot īstenotas, stāstīja Polijas jaunieši, atbildot uz V.Reskāja jautājumu par jaunatnes politikas izaicinājumiem Polijā. Deputāts aicināja jauniešus pirms pašvaldību vēlēšanām rīkot kandidātu debates par jaunatnei svarīgajiem jautājumiem, lai aktualizētu jaunatnes politiku pašvaldības dienaskārtībā, novērtētu kandidātu izpratni par jaunatnes problēmām un pēc vēlēšanām varētu turpināt iesākot dialogu, atgādinot solīto.

Tikšanās noslēgumā V.Reskājs atzina, ka tikšanās ar jauniešiem no citām valstīm ir ļoti vērtīgas, lai dalītos pieredzē un idejās.


Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631911144004/with/8147486806/ 
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī