Saeimas komisija: neapsaimniekotiem īpašumiem varēs piemērot paaugstinātu nodokļa likmi

(24.10.2012.)

Īpašumiem, kuri netiek pienācīgi apsaimniekoti, pašvaldības būs tiesīgas piemērot nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā trešdien, 24.oktobrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas iekļauti 2013.gada valsts budžeta projekta paketē.

Nodokļa likmi virs 1,5 procentiem no zemes kadastrālās vērtības varēs piemērot tikai tad, ja pašvaldība to būs noteikusi saistošajos noteikumos. Šādu likmi varēs piemērot, piemēram, aprēķinot nodokli par slikti uzturētām būvēm vai ēkām vai par neapstrādātu lauksaimniecības zemi. Izmaiņas nepieciešamas, lai mudinātu īpašniekus uzturēt kārtībā, kā arī sakārtot un sakopt savus īpašumus. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām paliks līdzšinējā apmērā.

Savukārt attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēka drošību apdraudošām būvēm paredzēts, ka no nākamā gada līdzšinējā nodokļa likme trīs procentu apmērā būs jānosaka no lielākās būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.

Likumprojektā paredzēti obligātie principi, kas pašvaldībām būs jāievēro, nosakot nodokļa likmi, kā arī izvēles principi. Tāpat pašvaldībām būs jāievēro samērīguma princips, lai par nebūtiskiem pārkāpumiem nesamērīgi nepalielinātu nekustamā īpašuma īpašniekam uzlikto nodokļu slogu.

Atbalstot daudzbērnu ģimenes, no 2014.gada paredzēts uz pusi samazināt nekustamā īpašuma nodokli. Aprēķinātā nodokļa atlaide par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi būs ne vairāk kā 120 lati. Ierobežojums paredzēts, lai atvieglojums būtu izdevīgāks daudzbērnu ģimenēm, kas dzīvo standarta tipa mājokļos, nevis dārgos īpašumos.

Komisija savu viedokli iesniegs par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” atbildīgajai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde