Sociālo un darba lietu komisija konceptuāli atbalsta uzlabojumus sociālās apdrošināšanas jomā

(23.10.2012.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 23.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, risinot situācijas, kurās darba ņēmēji darba devēju rīcības dēļ zaudē tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem.

Likuma grozījumi paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības atsevišķos gadījumos slēgt darba ņēmēja darba periodu pie konkrētā darba devēja. Tas nepieciešams, jo daži darba devēji ilgstoši neinformē VID par to, ka persona uzņēmumā vairs nestrādā. Tādējādi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra saskaras ar problēmu, ka persona joprojām ir reģistrēta kā darba ņēmējs, lai gan faktiski darba attiecības ir pārtrauktas. Tas liedz bijušajiem darbiniekiem pretendēt uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, piemēram, bezdarbnieka pabalstu. Problēma tiks atrisināta, VID paredzot iespēju reģistrēt sociāli apdrošinātas personas statusa zaudēšanu un par to paziņojot VSAA.

Likumprojekts arī paredz, ka darba ienākumus un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru par iepriekšējo periodu varēs precizēt tāpat kā citus nodokļus – triju gadu laikā. Lai novērstu riskus sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izkrāpšanai, iemaksu precizēšana nemainīs jau piešķirto īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru. Patlaban ir gadījumi, kad, piešķirot sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, personas apdrošināšanas stāžā netiek ieskaitīti mēneši, par kuriem darba devējs VID savlaicīgi nav sniedzis ziņojumu par veiktajām obligātajām iemaksām.

Likumprojekts arī paredz no nākamā gada mainīt VSAA statusu, no valsts aģentūras pārtopot par tiešās valsts pārvaldes iestādi.

Par grozījumiem likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai. 

 


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt