Tautsaimniecības komisija: diskusijā par enerģijas dzērienu aizliegumu jāiesaista mediķi

(11.09.2012.)

Vai aizliegt pārdot enerģijas dzērienus bērniem un pusaudžiem? Kā enerģijas dzērieni ietekmē bērnu veselību? Kas ir enerģijas dzērienu mērķauditorija? Tie ir galvenie jautājumi, par kuriem interesējās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 11.septembrī, diskutējot par enerģijas dzērienu pārdošanas aizliegumu personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis informē, ka deputāti šodien nolēma sadalīt Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumus, un vispirms virzīt tos jautājumus, kas saistīti ar direktīvas ieviešanu. Lai labāk izprastu enerģijas dzērienu ietekmi uz bērnu veselību, deputāti vienojās diskusijām komisijā atvēlēt vairāk laika, iesaistot arī mediķus. Komisija lēma turpināt diskusiju par šo jautājumu pēc divām nedēļām, norāda V.Dombrovskis.

Ierobežojums pārdot enerģijas dzērienus ir viens no soļiem, kā pasargāt bērnus no saslimšanas, jo pētījumi liecina, ka bērnu veselība valstī pasliktinās, viedokli pauda priekšlikumu iniciators, deputāts Vladimirs Reskājs (SC).

Deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība) sacīja, ka vispirms nepieciešams skatīt kvalitatīvus pētījumus par enerģijas dzērienu ietekmi uz bērnu veselību, kā arī diskutēt par reklāmas ierobežojumiem un dzērienu marķējumiem. Arī deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) aicināja domāt par enerģijas dzērienu reklāmas ierobežojumiem un informējošām akcijām skolās, jo pārdošanas aizliegums nav vienīgais problēmas risinājums.

Bērniem uzturā nav jālieto enerģijas dzērieni, jo paaugstinātais kofeīna daudzums organismā negatīvi ietekmē bērna veselību, atbalstu aizliegumam pārdot enerģijas dzērienus bērniem un pusaudžiem pauda Veselības ministrijas pārstāve Ilze Straume. Savukārt Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas speciāliste Jeļena Zuboviča informēja, ka enerģijas dzērienus lieto viena trešā daļa pusaudžu.

Pret pārdošanas aizliegumu bija Latvijas Tirgotāju asociācija un Pārtikas uzņēmumu federācija, apgalvojot, ka nav pierādījumu enerģijas dzērienu kaitīgumam, un šāds priekšlikums esot pretrunā Eiropas Savienības normām.

Šī gada jūnijā Saeima atbalstīja priekšlikumu aizliegt pārdot enerģijas dzērienus personām, kas jaunākas par 18 gadiem, vienlaikus nododot Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumus atkārtotai izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.  



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt