Saeimā notiks Satversmes jubilejas izdevuma atvēršanas svētki

(12.06.2012.)

Par godu valsts pamatlikuma 90. gadadienai Saeimā trešdien, 13.jūnijā, notiks jubilejas izdevuma „Latvijas Republikas Satversme” atvēršanas svētki. Izdevumā Satversme lasāma vairākās valodās, tajā apkopotas vēsturiskas laikmeta liecības un nozīmīgākās publikācijas par valsts pamatlikumu.

Satversmes jubilejas izdevuma atvēršanas pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Viens no izdevuma zinātniskajiem redaktoriem, Saeimas Juridiskā biroja juridiskais padomnieks Jānis Pleps sniegs ieskatu par Satversmi kā nacionālā valstiskuma pamatu. Sveicot klātesošos, grāmatas izdevēja „Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele svinīgi pasniegs pirmos grāmatas eksemplārus Saeimas priekšsēdētājai un izdevuma atbalstītājiem.

Grāmatā iekļauts Satversmes tulkojums angļu, franču, vācu, lietuviešu, krievu un igauņu valodā, pirmo reizi Satversme lasītājiem būs pieejama arī lībiešu un latgaliešu rakstu valodā. Izdevumu bagātina vēsturiskas laikmeta ilustrācijas, kas ir īpašas Satversmes 90 gadu kontekstā, piemēram, Satversmes oficiālā publikācija 1922.gada 30.jūnijā. Grāmata ir arī vērtīgs uzziņas avots - tajā apkopotas nozīmīgākās publikācijas par valsts konstitūciju.

Latvijas Republikas pamatlikumu jeb Satversmi izstrādāja un pieņēma Satversmes sapulce 1922.gada 15.februārī tās priekšsēdētāja Jāņa Čakstes vadībā. Konstitūcija stājās spēkā 1922.gada 7.novembrī. Pēc 1934.gada 15.maija valsts apvērsuma Satversmes darbība tika apturēta, bet ne atcelta. 1940.gada 17.jūnijā Latvija tika okupēta un prettiesiski iekļauta PSRS sastāvā. Satversmes atjaunošanas posms iesākās 1990.gada 4.maijā, kad Augstākā padome pieņēma deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, nosakot, ka Latvijas valsts un tās Satversme savu darbību de iure nav pārtraukusi.

Atjaunotā Satversme pilnā apjomā stājās spēkā 1993.gada 6.jūlijā, kad sanāca 5.Saeima, un kopumā tā grozīta vienpadsmit reizes – pēdējo reizi grozījumi Satversmē izdarīti 2009.gada 8.aprīlī, kad valsts pamatlikumā iekļauta iespēja vēlētājiem atsaukt Saeimu. Apjomīgākos grozījumus Satversme piedzīvoja 1998.gada oktobrī, kad konstitūcija tika papildināta ar jaunu nodaļu par cilvēka pamattiesībām.

Grāmatas atklāšanas pasākumā aicināti piedalīties deputāti, konstitucionālo tiesību eksperti un akadēmiķi.

Satversmes jubilejas izdevuma atvēršanas svētki notiks trešdien, 13.jūnijā, Saeimas Dzeltenajā zālē, Jēkaba ielā 11. Sākums plkst.12.00.

Mediju ievērībai:
Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus lūdzam ierasties līdz pulksten 11.50.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt