Policisti vairs nevarēs piestrādāt par detektīviem

(17.04.2012.)

Saeimas Aizsardzības komisija otrdien, 17.aprīlī, izskatīšanai trešajam lasījumam atbalstīja grozījumus Detektīvdarbības likumā. Grozījumi nosaka, ka tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas un darbinieki nevarēs saņemt sertifikātus detektīvdarbības veikšanai.

Likuma grozījumu mērķis ir uzlabot vienlīdzīgas konkurences apstākļus detektīvdarbības jomā. Grozījumi paredz, ka sertifikātu par detektīvdarbības veikšanu būs tiesīgi saņemt tie Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstu pilsoņi, kā arī Latvijas nepilsoņi, kuri nav tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas vai darbinieki. Tāpat grozījumi nosaka, ka licenci par detektīvdarbības veikšanu varēs saņemt individuālie uzņēmumi, kuru vadītāji nav tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas vai darbinieki.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā, ka tie detektīvi un detektīvsabiedrību vadītāji, kuri nav tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas vai darbinieki, neatrodas vienlīdzīgas konkurences apstākļos. Jo tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas un darbinieki pildot savus amata pienākumus, izmanto dažādas datu bāzes un viņiem ir pieejams liels informācijas apjoms, kuru tie var izmantot arī detektīvdarbības veikšanai.

Likumprojektā noteikti stingrāki kritēriji, kas attiecas uz personas sodāmību. Grozījumi paredz detektīvdarbības aizliegumu personām, kas sodītas par alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem.

Tāpat likumprojekts paredz papildināt Detektīvdarbības likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka detektīvsabiedrībai aizliegts uzdot pildīt detektīva pienākumus personai, kas nav saņēmusi sertifikātu.

Par likuma grozījumi trešajā galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde