Saeimas komisija otrreizējā caurlūkošanā precizē elektronisko rindu administrēšanu uz robežas ar Krieviju

(08.02.2012.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 8.februārī, otrreizējā caurlūkošanā atbalstīja grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā, ar kuriem precizē iepriekš pieņemtās likuma normas par kravas auto rindu uz ārējās sauszemes robežas administrēšanu.

Komisijas sagatavotais priekšlikums papildina iepriekš atbalstīto normu par kravas auto elektroniskās reģistrēšanās rindu organizēšanas uzticēšanu Satiksmes ministrijai, nosakot, ka ministrija ar līgumu šo uzdevumu var deleģēt privātpersonai.

Iepriekš Saeimas pieņemtajos Latvijas Republikas valsts robežas likuma grozījumos bija noteikts, ka šīs elektroniskās rindas uz Latvijas un Krievijas robežas administrēšanu varēs deleģēt autopārvadātāju profesionālajai organizācijai, kas Latviju pārstāv Starptautiskajā autopārvadātāju savienībā.

Šādam formulējumam iebilda Valsts prezidents Andris Bērziņš, nododot likumu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Kā šodienas sēdē atzīmēja Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas un juridiskajos jautājumos Edgars Pastars, nebija izvēlēts labākais juridiskais risinājums, jo minētajām pazīmēm Latvijā atbilst tikai viena organizācija.

Valsts prezidenta padomnieks atzinīgi vērtēja komisijas sagatavoto priekšlikumu, kas nosaka, ka Satiksmes ministrija elektronisko rindu administrēšanu var deleģēt privātpersonai, bet savukārt Ministru kabinets nosaka kārtību un noteikumus, kādā veicama šī deleģēšana.

Ar grozījumiem Latvijas Republikas valsts robežas likumā plānots atvieglot Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanu kravas automašīnām. Kravas auto vadītājiem Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanai būs iespēja pieteikties elektroniski, tā izvairoties no ilgstošas dīkstāves pierobežā. Pieteikšanos elektroniskai robežšķērsošanas rindai plānots uzsākt ar 2012.gada 1.jūliju.

Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā otrreizējā caurlūkošanā vēl jāskata Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt