Saeimas Eiropas lietu komisija: jaunā ES līguma tekstam jābūt publiski pieejamam

(25.01.2012.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 25.janvārī, pauda atbalstu ārlietu ministra Edgara Rinkēviča iniciatīvai rosināt Eiropas Savienības (ES) institūcijām noņemt ierobežotas pieejamības informācijas statusu jaunajam ES starpvaldību līgumam par fiskālo disciplīnu, lai līguma teksts varētu būt publiski pieejams.

Deputāti un ārlietu ministrs šodien pārrunāja nedēļas nogalē plānoto neformālās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes un ES Vispārējo lietu padomes darbakārtību jautājumus, tostarp sarunu gaitu par jaunā starpvaldību līguma izstrādi.

„Jaunais līgums Latviju tiešā veidā skars tikai līdz ar mūsu valsts pievienošanos eirozonai. Tomēr būtiski, lai sabiedrība savlaicīgi varētu iepazīties ar tā tekstu. Patlaban tas diemžēl nav iespējams, jo no Eiropas Savienības institūcijām līguma projektu saņemam kā ierobežotas pieejamības informāciju. Tādēļ pilnībā atbalstām ministra aicinājumu noņemt šo slepenības statusu,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

E.Rinkēvičs sēdē darīja zināmu, ka 27.janvārī Vispārējo lietu padomes laikā viņš šo jautājumu iecerējis pārrunāt ar Eiropadomes priekšsēdētāju Hermani Van Rompeju, aicinot noņemt ierobežotas pieejamības statusu jaunā līguma tekstam.

Informējot par jaunā starpvaldību līguma izstrādes sarunu gaitu, ārlietu ministrs atzīmēja, ka panākta vienošanās par līguma nosaukumu. Jaunais ES līgums, kas paredzēs, ka ES dalībvalstis tikai izņēmuma gadījumos nacionālos budžetus veido ar deficītu, sauksies „Stabilitātes, koordinācijas un pārraudzības līgums ekonomikas un monetārajā savienībā”.

No sarunu dienaskārtības noņemts jautājums par obligātu budžeta sabalansētības prasību iekļaušanas ES dalībvalstu konstitūcijās, darīja zināmu ministrs. Savukārt joprojām atvērts ir jautājums par ārpus eirozonas esošo ES dalībvalstu iespējām kā novērotājām piedalīties eirozonas samitos. Latvija līdz ar citām ārpus eirozonas esošajām valstīm iestājas, lai šādu novērotāja statusu varētu saņemt dalībvalstis, kuras būs ratificējušas līguma nosacījumus, pauda E.Rinkēvičs.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt