Tautsaimniecības komisija diskutē par izmaiņām bezmantinieka mantas atsavināšanas kārtībā

(18.01.2012.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 18.janvārī, diskutēja par konceptuāli jaunu pieeju bezmantinieka mantas pārņemšanai. Komisija 1.lasījumā atbalstīja grozījumus vairākos likumos, paredzot, ka turpmāk valstij piekritīga manta - nami, zeme, kapitālsabiedrību daļas, kurai nav mantinieku, tiks nodota zvērinātu tiesu izpildītāju pārziņā.

Likuma izmaiņas būtiski paātrinās šādas mantas atsavināšanu, turklāt process būs lētāks un atbrīvos valsti no tai neraksturīgu funkciju pildīšanas, šodien komisijas sēdē informēja Finanšu ministrijas pārstāve.

Likumprojekta autori skaidro, ka bezmantinieka manta piekrīt valstij, un patlaban īpašumus caur Valsts ieņēmumu dienestu pārņem Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Valsts meži vai Privatizācijas aģentūra, kas veic tālākās atsavināšanas darbības un norēķinās ar kreditoriem. Šo funkciju pārņemot zvērinātiem tiesu izpildītājiem, valstij saglabāsies pirmās izvēles tiesības.

Pagājušā gada 11 mēnešos bijuši 70 gadījumi, kad pēc fiziskas personas nāves mantojums atzīts par bezmantinieka mantu. Visbiežāk tāpēc, ka mantinieki atsakās no mantojuma pārlieku lielās parāda nastas dēļ.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pārstāve šodien apliecināja, ka tiesu izpildītāji ir gatavi pārņemt šo funkciju un šādu gadījumu nav tik daudz, lai tie būtiski apgrūtinātu viņu darbu.

Komisija arī sprieda par iespējām pilnveidot valdības iesniegtos likumprojektus, lai tiktu paredzēta skaidrāka kārtība, kā valsts vai pašvaldība savā īpašumā iegūst bezmantinieka mantu, ja tā ir nepieciešama funkciju veikšanai.

Grozījumi Meža likumā, likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” un likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” ir daļa no likumprojektu paketes, kas iesniegta Saeimā, lai risinātu aktuālās problēmas bezsaimnieku mantas atsavināšanas jomā.

Komisija šodien vēl nelēma par grozījumiem Komerclikumā, kuros paredzēts mainīt atsavināšanas kārtību kapitālsabiedrību daļām, kas atzītas par bezmantinieka mantu. Komisijā izskanēja viedoklis, ka piedāvāto risinājumu nepieciešams būtiski pilnveidot.
 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā