Ilmārs Latkovskis: Politiķiem jāizraujas no apburtā loka

(22.12.2011.)

Saeima, 22.decembrī otrajā lasījumā skatot grozījumus Saeimas kārtības rullī, atbalstīja Pilsonības likuma izpildes komisijas pārdēvēšanu par Sabiedrības saliedētības komisiju. Tas ir solis pretī tam, lai izrautos no absurda apburtā loka, kas traucē uzsākt kvalitatīvi vienotas nācijas stiprināšanu, norāda Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

„Nacionālās sašķeltības pārvarēšana ir viens no būtiskākajiem un nepieciešamākajiem nosacījumiem, lai valsts atgūtos no krīzes un notiktu mērķtiecīga izaugsme. Vēlos, lai šī komisija veicina dialoga uzsākšanu jaunā kvalitātē,” pauž I.Latkovskis.

„Pārdēvējot komisiju, tai saglabāsies esošās funkcijas, kas saistītas ar parlamentāro kontroli pār Pilsonības likuma izpildi. Vienlaikus aktīvs un radošs darbs tik veltīts nacionālās vienotības un identitātes jautājumiem. Iestrādes esam veikuši jau šajā sesijā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Ar Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieku sadarbībai ar diasporu Rolandu Lappuķi komisija sprieda par iespējām stiprināt saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem. Komisijas aktivitāte ir veicinājusi, ka Ārlietu ministrijā izveidota darba grupa šo jautājumu risināšanai, norāda I.Latkovskis. Tāpat bijusi tikšanās ar Eiropas Latviešu apvienības pārstāvjiem.

Patlaban komisija lielu uzmanību pievērš, apkopojot un analizējot esošos pētījumus integrācijas un starpnacionālo attiecību jomā. „Pētījumu ir daudz un dažādi, no tiem izvelkot esenci, gūsim lielāku skaidrību par mūs šķeļošajiem un vienojošajiem faktoriem. Secinājumus par pētījumu apkopojumu prezentēsim janvārī, taču jau tagad ir skaidrs, ka bez jau plaši zināmām lietām un izplatītiem stereotipiem uzmanības vērti ir arī vairāki citi aspekti,” skaidro I.Latkovskis.

Viens no Latvijas cilvēkus šķeļošajiem faktoriem ir atšķirīga sociālā (vēsturiskā) atmiņa. „Vēsturnieki ir sapratuši, cik nozīmīgi ir pieņemt, ka cilvēki dramatiskus vēstures notikumus ir piedzīvojuši atšķirīgi. Tāpēc arī vērtējums ir atšķirīgs. Būtu labi, ja cilvēki to saprastu arī Latvijā. Tad var sākties pavisam cits dialogs” – tā I.Latkovskis. Komisijas deputāts šajā sakarībā kā vērtīgu izziņas un izpratnes materiālu iesaka Jaunā Rīgas teātra izrādi „Vectēvs”.

Atsākot komisijas darbu, janvārī plānota plašāka tikšanās ar nevalstiskajām organizācijām, nacionālajām kultūras biedrībām un mazākumtautības pārstāvošajām organizācijām, lai spriestu par pasākumiem sabiedrības saliedētības veicināšanai, informē I.Latkovskis.

Likumprojekts „Grozījumi Saeimas kārtības rullī”, kas paredz Pilsonības likuma izpildes komisijas nosaukuma maiņu, Saeimā vēl jāskata trešajā galīgajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt