Deputāti diskutē par iespējām samazināt krimināllietu iztiesāšanas termiņus

(13.12.2011.)

Vērtējot iespējas samazināt krimināllietu iztiesāšanas termiņus, Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāti otrdien, 13.decembrī, diskutēja par ieceri noteikt, ka par attaisnojošu iemeslu neapmeklēt tiesas sēdi varētu kalpot tikai dokuments, kas apliecina ārstējošā ārsta nozīmētu ārstēšanas režīmu – stacionāru vai mājas režīmu.

„Nevienam nav noslēpums, ka daudzos tiesas procesos apsūdzētās personas ļaunprātīgi neierodas tiesā it kā slimības dēļ, tā vilcinot lietas iztiesāšanu,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs. „Diskusiju par šo jautājumu sākām jau šī gada martā, vēl pagājušās Saeimas laikā, uzdodot atbildīgajām institūcijām sniegt priekšlikumus situācijas uzlabošanai. Šodienas sēdē secinājām, ka process lēnām, bet sekmīgi virzās uz priekšu,” pauž A.Loskutovs.

Veselības ministrijas sagatavotajā priekšlikumā kā attaisnojošu dokumentu, lai apliecinātu personas attaisnotu neierašanos tiesas sēdē, piedāvāts izmatot izrakstu no stacionārā vai ambulatorā pacienta kartes, kur norādīts, kāds ārstēšanās režīms noteikts – stacionārs, mājas vai brīvais. Tikai stacionārā un mājas režīma noteikšana kalpotu par attaisnojošu iemeslu neierasties tiesas sēdē.

A.Loskutovs kopumā atzinīgi vērtēja šādu ierosinājumu un pauda viedokli, ka tas palīdzēs mazināt iespējas apsūdzētajiem slimošanu izmantot par veidu, lai vilcinātu lietas iztiesāšanu. „Ja ārsts zinās, ka arī viņam jāuzņemas atbildība, tad viņš nedaudz kritiskāk izvērtēs, vai pacients var apmeklēt tiesas sēdi. Pat ja lietu kavēšanu ar to izdosies samazināt tikai par desmit procentiem, arī tas jau būs labs rezultāts,” teica apakškomisijas priekšsēdētājs.

Savukārt deputāts Valdis Zatlers (ZRP) skeptiski vērtēja šī ierosinājuma funkcionēšanu praksē. Uzsverot nepieciešamību risināt lietu nepamatotu vilcināšanu, V.Zatlers vienlaikus norādīja, ka ārsts nestrīdēsies ar pacientu un, ja, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, pacients teiks, ka ar tādu diagnozi viņš nespēj apmeklēt tiesas sēdi, tad ārsts tā arī ierakstīs. Ārsti arī nevēlēsies riskēt ar atbildību, kāda varētu rasties, ja, atļaujot pacientam apmeklēt tiesas sēdi, tās laikā pacientam veselības stāvoklis tomēr pasliktinātos, norādīja deputāts.

Kā iespējamu kompromisa risinājumu deputāti minēja nepieciešamību tiesām aktīvāk izmantot iespēju lūgt Veselības inspekcijas ekspertīzi gadījumos, ja tiesai ir šaubas, vai apsūdzētajam noteiktais ārstēšanās režīms ir pamatots.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī