Saeima pirmoreiz piedalīsies gaismas festivālā „Staro Rīga”

(16.11.2011.)

Saeima pirmo reizi piedalīsies gaismas festivālā „Staro Rīga”, no 17.līdz 20.novembrim ar gaismas un video instalācijām rotājot Saeimas namu un videoformātā stāstot Jēkaba ielas stāstus.

Atzīmējot Latvijas valsts dzimšanas dienu, gaismas festivāla „Staro Rīga” laikā līdz ar tumsas iestāšanos Saeimas nama Jēkaba ielā 11 fasāde tiks izgaismota sarkanbaltsarkana - valsts karoga krāsās. Savukārt uz vienas Saeimas ēkas sienas festivāla apmeklētāji varēs redzēt dokumentālu atskatu uz notikumiem, kas risinājušies Jēkaba ielas namā pirms vairāk nekā 20 gadiem – vēsturiskus kadrus no 4.maija deklarācijas pieņemšanas, kā arī Augstākās padomes ieņemšanas mēģinājuma 1990.gada 15.maijā.

Videomateriālā iekļauti kadri arī no pavisam neseniem notikumiem - no Baltijas ceļa divdesmitgades svinībām, kā arī kinofilmas „Das Blaue vom Himmel” uzņemšanas, kurā vācu kinematogrāfisti uzņem barikāžu laika ainas.

Jēkaba iela ir vēstures lieciniece, kas pieredzējusi mūsu valstij izšķirošus notikumus - gan gaviles un dziesmas 1990.gada 4.maijā, tautai sveicot Augstākās padomes deputātus, kuri pieņēma Latvijas neatkarības deklarāciju, gan barikādes aukstajās 1991.gada janvāra dienās, kad Saeimas nama aizstāvjus sildīja ugunskuri un ticība.

Nozīmīgas bija arī 1991.gada augusta dienas, kad tieši Saeimas namā tika pieņemts vēsturiskais lēmums par Latvijas faktiskās neatkarības atjaunošanu, kam sekoja mūsu valsts neatkarības starptautiska atzīšana.


Saeimas Preses dienests
 

Piektdien, 29.martā