Saeimas komisija aicina valdību sekmēt ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem

(09.11.2011.)

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti trešdien, 9.novembrī, vienojās Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim nosūtīt vēstuli, aicinot izstrādāt politikas plānošanas dokumentu saiknes ar diasporu nodrošināšanai un valsts budžetā šim mērķim paredzēt atbilstošu finansējumu.

Komisijas deputāti atzīst, ka pēdējo gadu notikumi apliecina, ka valdība apzinās šīs problēmas aktualitāti. Taču konstatētas arī vairākas problēmas – šobrīd šajā jomā nav politikas plānošanas dokumenta un pēdējos gados finansējums diasporas atbalsta pasākumiem bijis minimāls.

„Straujā Latvijas iedzīvotāju izceļošana un katastrofāli zemā dzimstība ir nopietna problēma, kas būtiski ietekmēs mūsu valsts nākotni,” pauž komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Saeimas komisija vēstulē valdības vadītājam plāno uzsvērt, ka būtiska ir gan saiknes uzturēšana ar ārvalstīs dzīvojošiem bijušajiem Latvijas iedzīvotājiem un viņu pēctečiem, gan tiem, kuri no Latvijas darba meklējumos izceļojuši nesen un varētu atgriezties Latvijā.

Komisija uzskata, ka svarīgi nodrošināt tautiešu saikni ar tēvzemi, veicināt viņu atgriešanos, kad ekonomiskā situācija Latvijā uzlabosies, kā arī sekmēt viņu iesaistīšos valstij aktuālu jautājumu risināšanā.

Pilsonības likuma izpildes komisija iepriekš tikusies ar Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieku sadarbībai ar diasporu Rolandu Lappuķi un pauž atbalstu viņa pārliecībai, ka diaspora ir nozīmīgs potenciāls Latvijas ekonomiskajai izaugsmei un attīstībai.

Komisijas deputāti uzskata, ka jāuzlabo kontakti ar ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām un jāsagatavo repatriācijai labvēlīgi nosacījumi. Viens no būtiskākajiem instrumentiem saiknes saglabāšanai ar Latviju ir dubultpilsonības pieļaušana noteiktām personu grupām.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt