Saeimas komisija groza Latvijas nacionālo pozīciju par jaunas ES banku nodevas ieviešanu

(04.11.2011.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 4.novembrī, mainīja Latvijas nostāju par Eiropas Savienības (ES) līmeņa banku darījumu nodevas ieviešanu, uzdodot mūsu valsts pārstāvjiem ES Padomē paust skaidrāku atbalstu iecerētajai nodokļu sloga pārnesei no mazturīgākās sabiedrības daļas uz finanšu sektoru. Vienlaikus komisija vērsa uzmanību uz iespējamiem riskiem, ja šāda jauna nodeva tiks ieviesta tikai ES dalībvalstīs.

Jautājums par banku darījumu nodevas iespējamu ieviešanu iekļauts 8.novembra ES Ekonomikas un finanšu ministru padomes darbakārtībā. Finanšu ministriem par šo jautājumu plānotas vēl tikai vispārējas diskusijas, jo direktīvas priekšlikuma izstrāde ir sākuma stadijā un šī iecere vēl nav skatīta ES Padomes nodokļu darba grupā.

„Šodien sēdē bija aktīva un konstruktīva diskusija par iecerēto banku darījumu nodevu. Deputāti vienojās pastiprināt Latvijas nacionālo pozīciju, paužot noteiktāku atbalstu direktīvas priekšlikumam. Tomēr ļoti būtiski ir racionāli izvērtēt, kāda ietekme šādai nodevai būtu uz Latvijas banku sektoru un ekonomiku kopumā. Tādēļ rūpīgi sekosim šīs direktīvas tālākai virzībai,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja vērš uzmanību uz varbūtējiem riskiem, ja banku darījumu nodeva tiktu ieviesta tikai ES, bet ne pārējā pasaulē. Šāda vienpusēja nodevas ieviešana varētu negatīvi ietekmēt reģiona finanšu sektora konkurētspēju.

Komisijas sēdē, paužot atbalstu banku nodevas ieviešanai, deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) akcentēja, ka šādas nodevas ieviešana būtu laba iespēja papildināt ES dalībvalstu nacionālos budžetus, un aicināja šo apsvērumu minēt arī Latvijas nostājā par direktīvas priekšlikumu. Pietiek visu slogu uzlikt tikai uz tautas pleciem, pienācis laiks beidzot maksāt arī bankām, teica deputāts.

Arī deputāts Boriss Cilevičs (SC) pauda atbalstu šādas jaunas banku nodevas ieviešanai, vēršot uzmanību, ka to piedāvā Vācija un Francija – divas no tā dēvētajām ES neto maksātājām, kuras ES budžetā iemaksā vairāk nekā saņem.

Savukārt deputāts Jānis Reirs (Vienotība), paužot atbalstu jaunās nodevas ieviešanai, uzsvēra, ka iegūtajiem ieņēmumiem noteikti vajadzētu nonākt tieši dalībvalstu nacionālajos budžetos. Latvijai vajadzētu stingri iestāties pret plāniem ar jaunās nodevas palīdzību papildināt ES budžetu, atzīmēja deputāts.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā