Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aicina sievietes veikt krūts vēža pārbaudi

(19.10.2011.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 19.oktobrī, pie Saeimas nama apmeklējot mobilo digitālo mamogrāfu, pauda atbalstu akcijai „ Krūts veselības mēnesis 2011 - Būsim veselas!”. Akcijas ietvaros sievietes tiek aicinātas veikt izmeklējumus agrīnai krūts vēža diagnostikai.

„Mēs kā Saeimas deputātes varam palīdzēt, informējot sievietes un iedrošinot viņas veikt regulāras pārbaudes. Krūts vēzi var atklāt savlaicīgi, un valsts programma apmaksā šo diagnostiku, taču patlaban to veikušas nedaudzas sievietes, kas liecina vai nu par izpratnes vai informācijas trūkumu,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka mobilie mamogrāfi ir ļoti nepieciešami, jo ļauj veikt digitālu krūšu izmeklēšanu vietās, kur tas nav iespējams stacionāri. „Reizēm cilvēku var izglābt, arī iedrošinot viņu aiziet pie ārsta. Ja šāda iespēja pastāv, tad tas noteikti jādara,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Savu atbalstu akcijai pauda arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite. „Krūts vēzi var ārstēt, tāpēc ir tik svarīgi to atklāt pēc iespējas ātrāk. Pašizmaksa šai pārbaudei ir daudz lielāka, taču šeit, veicot tikai pacienta iemaksu, sievietes to var izdarīt ar ārsta nosūtījumu un tādējādi pārliecināties par savu veselības stāvokli,” atzina I.Bite.

Oktobris ir krūts veselības mēnesis, kad pastiprināta uzmanība tiek pievērsta krūts vēža profilaksei, agrīnai diagnostikai un ārstēšanai. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība informē, ka krūts vēzis Latvijā ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Katru gadu krūts vēzis mūsu valstī tiek diagnosticēts aptuveni 1000 sievietēm, no kurām trešdaļa pie ārsta ieradusies novēloti, kad efektīva ārstēšana jau ir apgrūtināta.

Šodien visu akcijas laiku mobilais digitālais mamogrāfs bija noslogots, un trīs stundu laikā izmeklējumi tika veikti 23 sievietēm.

Kampaņu organizē Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” sadarbībā ar Veselības centru 4. Īpaši aicinātas veikt mamogrāfiskos izmeklējums ir sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kurām, uzrādot Veselības norēķinu centra uzaicinājumu un pasi, izmeklējums ir bez maksas.

Foto no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627929024084/
Video no pasākuma: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB?feature=mhee
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā