Saeima pagarina nodokļu nomaksas termiņus

(13.10.2011.)

Saeima ceturtdien, 13.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par nodokļiem un nodevām”, kas paredz uzlabot nodokļu saistību izpildi, pagarinot termiņus nodokļu nomaksai.

Izmaiņas likumā paredz no nākamā gada 1.jūlija pagarināt termiņu kārtējiem nodokļu maksājumiem, sadalot tos termiņos līdz vienam gadam līdzšinējo trīs mēnešu vietā. Nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu Valsts ieņēmumu dienests nodokļu maksātājam varēs piešķirt ne vairāk kā četras reizes kalendārā gadā.

Savukārt nodokļu revīzijās aprēķinātos nodokļu maksājumus, nokavējuma un soda naudas samaksu varēs sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam un sešiem mēnešiem līdzšinējā viena gada vietā

Izmaiņas likumā arī paredz no 30 uz 20 procentiem samazināt soda naudas apmēru par nodokļu revīzijā konstatēto nodokļu pārkāpumu, kura rezultātā ir samazināts budžetā iemaksājamā nodokļa apmērs vai nepamatoti palielināta no budžeta atmaksājamā summa, kas nepārsniedz 15 procentus no deklarējamās summas.

Savukārt, ja budžetā iemaksājamā vai no budžeta atmaksājamā summa pārsniedz 15 procentus, soda naudu varēs samazināt no 50 uz 30 procentiem.

Grozījumi likumā arī paredz tiesības nodokļu administrācijai dzēst pārmaksātās nodokļu summas, ja triju gadu laikā no nodokļa maksāšanas termiņa nodokļa maksātājs nebūs pieprasījis to atmaksu, tas būs likvidēts vai arī izslēgts no nodokļu maksātāju reģistra.

Izmaiņas likumā arī paredz iespēju nodokļu maksātājam slēgt vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu uzrēķina atmaksu arī tad, ja viņam ir nodokļu parādi vai arī sagatavoti materiāli kriminālprocesa uzsākšanai. Šādā gadījumā nodokļu maksātājam būs pienākums papildus noteikto maksājumu samaksāt divu mēnešu laikā.

Grozījumi arī nosaka, ka nodokļu maksātājam, kas grāmatvedību kārto elektroniski, pēc nodokļu administrācijas pilnvarotās personas pieprasījuma būs jānodrošina piekļuve uzņēmuma datoros glabātajai grāmatvedības reģistros iekļautajai informācijai. Tas nepieciešams, lai pārbaudes veicējs varētu konstatēt darbības, kas ietekmēja vai varēja ietekmēt nodokļu aprēķinu un nomaksu. Tāpat uzņēmējam būs jānodrošina iespēja vajadzīgos datus pārkopēt nodokļu administrācijas datu nesējā.

Likums „Par nodokļiem un nodevām” grozīts, ņemot vērā pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences nodrošināšanā, kā arī Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumus nokavējuma un soda naudu režīma racionalizēšanā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt