Saeimas komisija: pašvaldībām jānodrošina vienlīdzīga pieeja pirmsskolas izglītības iestādēm

(13.09.2011.)

Otrdien, 13.septembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti, atbildot uz Izglītības un zinātnes ministrijas lūgumu sniegt komisijas viedokli par likumdevēja mērķi, grozot Vispārējās izglītības likumu, atkārtoti uzsvēra parlamenta gribu nodrošināt vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma.

„Saeima jau vasarā atbalstīja komisijas priekšlikumu, Vispārējās izglītības likuma 21.pantā iestrādājot principu, ka pašvaldībām savā teritorijā jānodrošina vienlīdzīga pieeja pirmsskolas izglītības iestādēm visiem bērniem no pusotra gada vecuma,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

„Šis princips ir nozīmīga politiskā izšķiršanās. To atbalstot, deputāti vēlas redzēt, ka pašvaldības finansējums, lai cik liels vai mazs tas būtu, bērnam seko arī uz privāto bērnudārzu,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas sēdē šodien pulcējās Izglītības un zinātnes ministrijas, Finanšu ministrijas, Izglītības kvalitātes valsts dienesta, Latvijas Pašvaldību savienības, kā arī Latvijas privāto pirmsskolu biedrības pārstāvji. Tāpat vienlīdzīgas pieejas principa ieviešanas apspriešanā piedalījās pārstāvji no Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības un vecāku iniciatīvas grupas „Nauda seko bērnam”.

Puses bija vienisprātis, ka princips par vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītībai nozīmē gan to, ka jāizveido skaidra un caurspīdīga kārtība rindām uz pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm, gan to, ka pašvaldības atvēlētajam finansējumam jāseko bērnam, ja tas apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi.

Deputāti noskaidroja, ka pašvaldības neiebilst pret šādu pieeju un vairākās pašvaldībās tieši tādā veidā jau tiek risinātas problēmas ar nepietiekamu vietu skaitu pašvaldību bērnudārzos.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā