Jaunieši kā tautsaimniecības problēmu min izglītības sistēmas neatbilstību

(03.06.2011.)

Viena no valsts tautsaimniecības problēmām ir izglītības sistēmas neatbilstība darba tirgus prasībām, kas kavē jauniešu pilnvērtīgu iesaistīšanos. To piektdien, 3.jūnijā, Jauniešu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē uzsvēra tajā strādājošie Jauniešu Saeimas deputāti.

Tautsaimniecības komisijā strādājošie jaunieši sadalījās četros politiskos spēkos, kuri formulēja savu viedokli gan par situāciju Latvijas ekonomikā kopumā, gan izstrādāja konkrētus priekšlikumus Jauniešu Saeimas deklarācijas „Par bērnu un jauniešu ieguldījumu modernas Latvijas tautsaimniecības attīstībā” pilnveidošanai. Iejusties deputātu lomās jauniešiem palīdzēja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens un komisijas darbinieki.

Gluži kā Saeimas komisiju sēdēs, par priekšlikumiem bija diskusijas, bet strīdīgie jautājumi tika izšķirti balsojumā. 

Kā būtisku problēmu komisijā strādājošie minēja jauniešu bezdarbu, uzsverot, ka būtu jāveic pasākumi, lai skolu absolventi sekmīgāk integrētos darba tirgū. Problēmas sakne slēpjoties jau izglītības sistēmā, kas ir pārāk „izplūdusi” un nepiedāvā pietiekami dziļu specializāciju. Tas sagādā grūtības jauniešiem, kuri vēlas turpināt studijas ārvalstu augstskolās, kas prasa specializāciju jau vidusskolas posmā.

Komisijas sēdē arī izskanēja, ka jauniešiem ir daudz ideju, kas varētu nest reālu labumu Latvijas tautsaimniecībai, taču ir vajadzīgs kāds, kas uzklausa un palīdz tās īstenot. Vērtējot Latvijas izredzes starptautiskajā ekonomikā, izskanēja viedoklis, ka mēs nevarēsim sacensties ar kvantitāti, tādēļ jākoncentrējas uz kvalitāti, piedāvājot preces un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību.

Deklarācijā iekļautas arī jauniešu idejas attiecībā uz nodokļu politiku, izglītības sistēmas pilnveidošanu un pašmāju izgudrojumu veicināšanu. Komisijas sēdē sagatavoto deklarācijas tekstu sēdē vērtēs visi Jauniešu Saeimas deputāti.

Nākotnes politiķa tituls par aktīvo darbu komisijas sēdē piešķirts Reinim Tenim un Martai Mednei.

Piektdien, 3.jūnijā, Saeimā notiek Jauniešu Saeima, kurā darbojas skolēni no visiem Latvijas reģioniem. Jauniešu darbs ir pietuvināts reālajam Saeimas darbam un likumu izstrādes procesam. Jauniešu Saeimas deputāti strādāja četrās komisijās un izstrādāja četras deklarācijas - par izglītības, tautsaimniecības, cilvēktiesību un Eiropas Savienības jautājumiem.

Jauniešu Saeimas moto ir Caur pieredzi uz izpratni!, jo pašu līdzdalība ļaus labāk iepazīt arī parlamenta ikdienas darbu un izprast politiskos procesus parlamentārajā demokrātijā. Jauniešu Saeimu organizē Latvijas parlaments sadarbībā ar biedrību „Sabiedrība par atklātību „Delna”” un biedrību „Latvijas Bērnu forums”.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā