Saeimas komisija: jāvērtē, vai Alojas novada pašvaldībai pienākas valsts dotācija par Brīvzemnieku pagasta iekļaušanos novadā

(13.04.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 13.aprīlī, vienojās aicināt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt situāciju Alojas novada izveidošanā un sagatavot detalizētu informāciju par to, vai Alojas novada Brīvzemnieku pagasts bija tiesīgs saņemt 200 tūkstošus latu lielo valsts dotāciju par iekļaušanos Alojas novadā.

„Brīvzemnieku pagasts par iekļaušanos Alojas novadā dotāciju līdz šim nav saņēmis, un šodienas sēdē spriedām, kā šo situāciju atrisināt. Uzskatām, ka vispirms ir jāizpēta novada izveidošanas process un pēc būtības jānoskaidro, vai pašvaldībai saskaņā ar likuma normām nauda pienācās vai nē. Pēc tam lemsim, kā rīkoties tālāk,” sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa.

Šodienas komisijas sēdē deputātus par situāciju Alojas novadā informēja domes priekšsēdētāja Dace Vilne, uzsverot, ka novads tika izveidots atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma nosacījumiem un likumā noteiktajiem termiņiem, apvienojoties Alojas pagastam, Alojas pilsētai, Braslavas pagastam, Brīvzemnieku pagastam, Staiceles pilsētai un Staiceles pagastam. Domes priekšsēdētāja pauda viedokli, ka „Brīvzemnieku pagasts ir netaisnīgi apdalīts, jo jaunajā novadā iekļāvās labprātīgi”.

„Ja mēģināsim rast risinājumu vienam konkrētam novadam, vai nebūs vēl citas pašvaldības, kas arī gribēs dabūt nesaņemto naudu?” vaicāja komisijas deputāte Rasma Kārkliņa (Vienotība).

Komisijai VARAM Pašvaldību attīstības departamenta direktors Aivars Draudiņš skaidroja, ka maksājumu no valsts budžeta saņēma vai arī valsts dzēsa aizdevumus tām pašvaldībām, kas atbilda likuma normām. Patlaban dotāciju infrastruktūras attīstībai nav saņēmušas 30 pašvaldības, kuras līdz noteiktajam laikam vai nu nebija nolēmušas iekļauties attiecīgajā novadā vai arī nebija izveidojušas novadu. Lai šīm pašvaldībām piešķirtu attiecīgo finansējumu, nepieciešami seši miljoni latu, informēja A.Draudiņš.

Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Jolanta Plūme šodien apliecināja, ka valsts budžetā šādas naudas nav un, ja tiks nolemts par naudas izmaksu vai kredītu dzēšanu pašvaldībām, tad būs nepieciešami papildu konsolidācijas pasākumi. 

Savukārt komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka pats personīgi sagatavos priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai šīs pašvaldības dotāciju, kas faktiski domāta kopējai novada attīstībai, tomēr varētu saņemt.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem