Konceptuāli atbalsta grozījumus, kas atvieglos grāmatvedības dokumentu sagatavošanu

(02.02.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 2.februārī, konceptuāli atbalstīja virzībai Saeimā grozījumus likumā „Par grāmatvedību”, ar kuriem tiks atvieglotas prasības pievienotās vērtības nodokļa rēķina apliecināšanai, tādējādi samazinot administratīvo slogu un izmaksas uzņēmējiem.

Ejot līdzi laikam un arvien vairāk norēķinus veicot elektroniski, likumprojekts paredz arī virkni situāciju, kad saimnieciskos darījumus apliecinošos dokumentos var iztikt bez tradicionālā paraksta vai elektroniskā paraksta, aizstājot tos ar noteiktu cita veida informāciju (piemēram, elektronisku autorizāciju), kas ļauj identificēt to, ka saimnieciskais darījums ir noticis un kas to ir veicis, norāda komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Vucāns.

Likumprojekts precizē identifikācijas datus, kuri iekļaujami saimnieciskās darbības apliecinošos dokumentos (piemēram, rēķinos), lai tajos būtu visa nepieciešamā informācija korektu ierakstu izdarīšanai grāmatvedības reģistros, bet vienlaikus lai tajos nebūtu liekas informācijas.

Tāpat ar likumprojektu paredzēts precizēt gada pārskatu, grāmatvedības reģistru un attaisnojuma dokumentu glabāšanas noteikumus.

Deputāti bija vienisprātis, ka uz likumprojekta izskatīšanu komisijā pirms otrā lasījuma ir jāpieaicina jomas eksperti, lai apspriestu papildu soļus birokrātisko procedūru mazināšanai grāmatvedībā.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā