Saeimā apskatāma fotoizstāde par 1991.gada janvāra barikādēm

(19.01.2011.)

Saeimā izveidota fotoizstāde, kurā iemūžināti barikāžu laika notikumi 1991.gada janvārī.

Izstādītajās fotogrāfijās iemūžināts, kā 20 gadus atpakaļ Vecrīgas ielas, Zaķusala un citu stratēģisko objektu apkārtne bija pārvērtusies par barikādēm. Tās veidoja gan lauksaimniecības un smagā tehnika, gan smilšu maisi, metāla stieples, gāzbetona bloki un citi iedzīvotājiem pieejamie materiāli. Fotogrāfijās redzamas barikāžu laika ainas un masu pasākumi, kurus caurstrāvoja cilvēku drosme, cerības un sarkanbaltsarkano karogu plīvošana.

Izstādē apkopoti vairāk nekā 70 fotogrāfu Ulda Pāžes, Borisa Koļeņikova un Ilgvara Gradovska darbi. 1991.gada janvāru barikāžu fotoizstāde izvietota Saeimas nama Lielajā vestibilā.

Ikviens interesents izstādi varēs aplūkot svinīgā piemiņas pasākuma laikā, kas ceturtdien, 20.janvārī, notiks pie Saeimas nama. Godinot mūsu valsts neatkarības aizstāvjus, pulksten 12.30 pie Saeimas nama tiks iedegts ugunskurs un Saeimas priekšsēdētāja 20 barikāžu dalībniekiem pasniegs 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes.

Pārējā laikā izstādi ikviens var apskatīt, Saeimu apmeklējot ekskursijā. Ekskursijai var pieteikties, savlaicīgi zvanot pa tālruni 67087353 vai sūtot pieteikumu uz e-pastu: ekskursijas@saeima.lv. Plašāk par ekskursiju iespējām Saeimas mājaslapas sadaļā „Ekskursijas Saeimā”.

Barikāžu 20.gadadienai veltīta izstāde aplūkojama arī Saeimas bibliotēkā. Šajā izstādē interesenti var iepazīties gan ar tā laika Augstākās padomes sagatavoto Vecrīgas aizsardzības instrukciju, gan attaisnojošu lapu par darba kavēšanu, ja iedzīvotājs piedalījies barikādēs. Ekspozīcijā atrodamas arī Iekšlietu ministrijas dokumentu skapja durvis, kas cauršautas OMON uzbrukuma laikā. Tāpat izstādē aplūkojami ar Augusta puču saistīti dokumenti un priekšmeti. 1991.gada dokumentus, laikrakstu lappuses un fotogrāfijas papildina tā laika priekšmeti un plakāti, piemēram, radioaparāti, termosi, lukturīši un fotoaparāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā