Baltijas Asambleja aicina saglabāt 1991.gada janvāra notikumu vēsturisko piemiņu

(17.01.2011.)

Baltijas Asamblejas (BA) Prezidijs 13.janvārī Viļņā pieņemtā paziņojumā aicina Baltijas valstis visaugstākajā līmenī atzīmēt 1991.gada janvāra un augusta notikumu divdesmito gadskārtu, tādējādi ne tikai apliecinot cieņu brīvības aizstāvjiem, bet arī uzsākot īstenot jaunus pasākumus Baltijas valstu vienotības stiprināšanā.

„Baltijas valstīm ir svarīgi saglabāt vēsturisko atmiņu, tā ir ļoti nozīmīga triju tautu solidaritātes, valstiskuma tradīciju un pilsoniskās apziņas stiprināšanai,” teikts paziņojumā. „Baltijas valstu institūcijām vēl ciešāk jāsadarbojas šajā jomā un jākoordinē valstu politika gan reģionā, gan arī plašākā starptautiskā līmenī.”

BA Prezidijs paziņojumā uzsver, ka Baltijas valstu atbrīvošanos no padomju okupācijas atspoguļojošā vēsture reizē ir arī Eiropā kopumā notikušo pārmaiņu vēsture, brīvības un demokrātisko vērtību uzvaras paraugs, kas spēj iedvesmot ikvienu mūsdienu un nākamo paaudžu cilvēku.

„1991.gada janvāra notikumu laikā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā paši pilsoņi miermīlīgā ceļā, neraugoties uz to, ka pret viņiem tika lietots militārs spēks, pašaizliedzīgi aizstāvēja ne tikai savu valsti un triju Baltijas valstu tiesības, bet arī tautas brīvības ideju un ka tuvojas šo notikumu divdesmitā gadskārta,” norādīts paziņojumā.

Tādēļ BA Prezidijs ierosina Baltijas valstu parlamentiem un valdībām plānot 1991.gada janvāra un augusta vēsturisko notikumu piemiņas pasākumus un ieteikt veidot ilgtermiņa programmas vēsturisko notikumu iemūžināšanai, kā arī kultūras politikas kopējo vadlīniju un informācijas izplatīšanas rīcības plānu izstrādei un koordinēšanai.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

BA Latvijas delegāciju vada Jānis Reirs (Vienotība), un tās sastāvā ir arī Jānis Ādamsons (SC), Valērijs Agešins (SC), Silva Bendrāte (Vienotība), Rihards Eigims (ZZS), Māris Kučinskis (PLL), Ainars Latkovskis (Vienotība), Vitālijs Orlovs (SC), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Ivans Ribakovs (SC), Uģis Rotbergs (Vienotība), Staņislavs Šķesters (ZZS), Ilze Vergina (Vienotība), Oskars Zīds (ZZS).

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt