Saeimas komisija: sabiedriskajā televīzijā nav pieļaujama nevērīga attieksme pret valsts himnu

(13.01.2011.)

„Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija asi nosoda Latvijas Televīzijas atbildīgo personu skandalozo rīcību, kad, sagaidot jauno - 2011.gadu, pēc Valsts prezidenta uzrunas Latvijas sabiedriskajā televīzijā netika atskaņota valsts himna.

Daudzās ģimenēs Jaunā gada aizsākšana ar valsts himnas atskaņošanu ir tradīcija, kas nebūt nav tikai unikāla Latvijā. Tieši pretēji – Latvija šogad bija viena no retajām zemēm, kur himnai sabiedriskajā televīzijā vieta neatradās, un droši vien vienīgā, kur cilvēki, gaidījuši svinīgo brīdi, sagaidīja vilšanos.

Vēlamies atgādināt, ka sabiedriskās televīzijas pamatfunkcija ir sabiedrības kopīgo interešu pārstāvība plašajā un daudzveidīgajā informācijas telpā, kā arī Latvijas valstiskuma tradīciju atspoguļošana un valsts simbolu godināšana. Nevērīga attieksme pret vienu no Latvijas valstiskuma simboliem – valsts himnu – nav savienojama ar kvalitatīvu un godprātīgu sabiedriskās televīzijas pamatfunkciju veikšanu.

Nepatīkami pārsteidz arī Latvijas Televīzijas vadības demonstrētā neizpratne par notikušā nopietnību, par ko liecina atbildīgo personu izvairīšanās no pilnas atbildības. Samērīga reakcija būtu godīga atvainošanās sabiedrības priekšā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pauž cerību, ka 2011.gada sagaidīšanā piedzīvotā situācija vairs neatkārtosies un jau nākamā gada pirmajos mirkļos atkal skanēs Latvijas Republikas himna.”


2011.gada 13.janvārī

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt