Saeima galīgā lasījuma atbalsta tiesnešu un deputātu atalgojuma sistēmas reformēšanu

(16.12.2010.)

Saeima ceturtdien, 16.decembrī, otrajā galīgā lasījumā pieņēma grozījumus četros likumu, nosakot, ka tiesneši, prokurori un Saeimas deputāti no nākamā gada tiek iekļauti vienotajā atalgojuma sistēmā.

Tiesnešu un prokuroru darba samaksas apmērs tiks sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām. Tādējādi zemākā tiesneša mēnešalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez darba pieredzes tiesu sistēmā nākamgad būs 1157 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas. Savukārt augstākas instances tiesu tiesnešiem un rajona (pilsētas) tiesnešiem ar lielāku darba pieredzi tiesu sistēmā mēnešalgas būs ievērojami augstākas. Tā, piemēram, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga plānota Ls 2655, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lati.

Tādējādi tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar šo gadu, pieaugs vidēji par 43 procentiem, bet zemesgrāmatu tiesnešiem par 81 procentu.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tiesnešiem un prokuroriem paredzēts izmaksāt vienreizēju kompensāciju - starpību starp algu, kas pienāktos, ja likumi netiktu grozīti un no jaunā gada būtu spēkā iepriekšējais regulējums, un starp atlīdzības apmēru, ko nosaka jaunā atlīdzības sistēma.

Likumos tika atbalstīti vairāki Saeimas Juridiskās komisijas un šīs komisijas Tiesu politikas apakškomisijas virzīti priekšlikumi, kas, ņemot vērā Tieslietu padomes lēmumu un tiesnešu izteiktos viedokļus, uzlabo Ministru kabineta iesniegtos likumprojektus.

Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā nosaka arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā, mainot līdzšinējos atalgojuma noteikšanas principus un atsakoties no kompensācijām un piemaksām.

Saeimas deputātu alga no nākamā gada tiks piesaistīta vidējai darba algai tautsaimniecībā, piemērojot koeficientu 3,2. Taču 2011.gadā tiks piemērots samazināts koeficients, un deputātu amatalga būs 1413 lati pirms nodokļu nomaksas, tādējādi nepalielinot kopējo atalgojuma fondu.

Saeima nolēma, ka deputātiem vairs netiks piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu un viņi nesaņems reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju un transporta izdevumu kompensāciju.

Vienīgā kompensācija būs apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Šīs kompensācijas maksimālais apmērs būs atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Lai saņemtu šo kompensāciju, deputātiem būs jāuzrāda attaisnojoši dokumenti.

No nākamā gada marta vienotajā atalgojuma sistēmā tiks iekļauta arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kā arī Ministru kabinetam ir uzdots atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem veikt nepieciešamās darbības Latvijas Bankas amatpersonu (darbinieku) atlīdzības reglamentēšanai likumā.

Lai tiesnešus, prokurorus un Saeimas deputātus iekļautu vienotajā atalgojuma sistēmā, grozījumi veikti Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, likumā „Par tiesu varu”, Prokuratūras likumā, kā arī Satversmes tiesas likumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt