Izglītības komisija vienojas par Augstākās izglītības likumprojekta tālāko virzību

(14.12.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 14.decembrī, nolēma šajā parlamenta sasaukumā turpināt darbu ar Augstākās izglītības likumprojektu. Vienlaikus komisijas deputāti vienojās neatliekamākos grozījumus augstskolu darbības regulējumā veikt iespējami ātri, tos iestrādājot šobrīd spēkā esošajā Augstskolu likumā.

„Laikam ritot uz priekšu, iespējas pieņemt labu likumu aizvien samazinās, tāpēc darbs jākoncentrē tā, lai likuma izstrāde tiktu noslēgta iespējami drīz,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. „Jāpārņem labākā un mums piemērotākā ārvalstu pieredze, reizē saglabājot esošās sistēmas stiprās puses.”

„Lai jau pavisam drīz tiktu pieņemtas visvajadzīgākās likuma izmaiņas un tās, par kurām nozares ekspertu vidū ir panākta vienošanās, komisija grozīs tagadējo Augstskolu likumu,” informē I.Druviete. Šodienas sēdē komisija vienojās, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņu grozījumiem Augstskolu likumā piedāvās rosinās noteikt līdz 2011.gada 28.februārim, savukārt Augstākās izglītības likumprojekta otrajam lasījumam – līdz nākamā gada 30.martam.

„Augstākās izglītības likuma konkrētu redakciju izstrāde notiks darba grupās un ciešā sadarbībā ar atbildīgo ministriju un nozares pārstāvjiem,” norādīja komisijas priekšsēdētāja. Viņa atzina, ka gada laikā šī likumprojekta izskatīšanā jāpanāk būtisks progress.

Šodienas komisijas sēdē tika diskutēts arī par nepieciešamību veicināt augstskolu un zinātnisko institūtu ciešāku sadarbību.

I.Druviete atzina, ka komisija savā redzeslokā paturēs iespēju augstākās izglītības un zinātnes nozarēm veidot vienotu likumu. Šāda prakse ir vairākās Eiropas valstīs, un komisija pie šī jautājuma varētu atgriezties pēc tam, kad būs paveikti steidzamākie darbi likumdošanas sakārtošanā, pieļāva I.Druviete.

 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt