Saeima atbalsta fiskālā pārstāvja darbības ieviešanu

(02.12.2010.)

Saeima ceturtdien, 2.decembrī, pieņēma grozījumus likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas Latvijā ievieš fiskālā pārstāvja darbības principus. Plānots, ka tas veicinās Eiropas Savienībā (ES) ienākošo un no ES izejošo kravu plūsmu caur Latvijas teritoriju, tādējādi attīstot preču distribūcijas centru veidošanos.

„Pieņemtie jauninājumi ļaus palielināt biznesa iespējas pierobežu zonās ar trešajām valstīm: pieaugs pieprasījums pēc kravu apkalpošanas pakalpojumiem, radīsies nepieciešamība pēc biroju un noliktavu telpām, kā arī tiks izveidotas jaunas darba vietas,” uzskata Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. Vienlaikus viņš paskaidroja, ka „neskatoties uz to, ka grozījumu pieņemšanas rezultātā nav plānots pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu palielinājums, izmaiņas veicinās uzņēmumu ienākumu nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumus, palielināsies arī sociālo iemaksu apmērs”.

Grozījumi nosaka, kādu personu uzskata par fiskālo pārstāvi, kādos darījumos tas var pārstāvēt citas ES dalībvalsts ar nodokli apliekamo personu vai trešajā valstī reģistrētu personu. Turklāt likums nosaka, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nulles procentu likmi var piemērot, nosūtot preces fiskālajam pārstāvim ar mērķi to eksportēt tālāk ārpus ES teritorijas un novietot muitas noliktavā vai akcīzes preču noliktavā. PVN nulles procentu likmi piemēro arī preču importam, ja preci paredzēts piegādāt uz citu ES dalībvalsti.

Apliekamajai personai, kura vēlēsies darboties kā fiskālais pārstāvis, būs jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Tāpat likuma grozījumi nosaka, ka ar PVN neapliek komercnolūkā importētās preces, ja to kopējā vērtība nepārsniedz 10 eiro, tai skaitā pa pastu sūtītās preces.

Likumā iekļauta arī norma, kas noteic, ka VID pārmaksāto PVN summu pirms tās pārcelšanas uz nākamo taksācijas periodu novirzīs nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai.

Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” paredz arī virkni citu izmaiņu. Grozījumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā