9.Saeima saņēmusi vairāk nekā 24 tūkstošus privātpersonu iesniegumu

(11.11.2010.)

9.Saeima savu pilnvaru laikā saņēmusi 24 046 privātpersonu iesniegumu. Iedzīvotāji aktīvi pauduši viedokli par likumdošanu, tostarp dažādu nozaru budžeta jautājumiem, izglītības sistēmas darbu, nodokļu politiku, kā arī devuši savu vērtējumu parlamenta darbam.

Lielākā daļa iesniegumu saņemti pa pastu, un īpaši aktīvas bijušas dažādas nevalstiskās organizācijas. Kopš Saeimas Apmeklētāju un informācijas centra izveides 2009.gadā iedzīvotāji aktīvāk izmantojuši iespēju iesniegumus parlamentā iesniegt personīgi, kā arī centra telpās tikties ar Saeimas deputātiem. Kopš 2009.gada janvāra iesniegumus centrā personīgi iesnieguši 622 iedzīvotāji. Tāpat centra darbinieki snieguši atbildes uz gandrīz 2500 interesentu jautājumiem pa Saeimas informatīvo tālruni.   

Iesniegumu ar vislielāko parakstu skaitu – gandrīz 80 tūkstošiem - 9.Saeima saņēma 2006.gada novembrī, kad iesniedzēji lūdza ar papildu brīvdienu kompensēt valsts svētku dienas, kas bijušas sestdienā vai svētdienā.

Daudz iesniegumu saņemts arī no dažādām uzņēmēju organizācijām. Piemēram, 2007.gadā uzņēmēju vārdā Saeimā iesniegts septiņu tūkstošu iedzīvotāju parakstīts aicinājums samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli. Tāpat 2010.gada maijā vairāk nekā tūkstotis aptieku vadītāju un farmaceitu iesniegumā Saeimai pauda viedokli par Farmācijas likuma grozījumiem. 

Kopš Saeimas Apmeklētāju un informācijas centra atvēršanas tā telpās vairāk nekā 800 iedzīvotāji personīgi tikušies ar Saeimas deputātiem vai amatpersonām. Ar individuālajiem apmeklētājiem vai grupām tikušies deputāti un to palīgi no visām 9.Saeimas frakcijām, kā arī Saeimas darbinieki. 

Apmeklētāju un informācijas centrs tika izveidots 2009.gada sākumā, lai pilnveidotu parlamenta dialogu ar sabiedrību, kā arī veicinātu privātpersonu līdzdalību Saeimas darbā. Centra darbinieki sniedz uzziņas par parlamenta darbu, iespējām tikties ar Saeimas amatpersonām un apmeklēt Saeimas namu. Centra telpās var iepazīties arī ar informatīvajiem materiāliem un multimediju prezentācijām par Saeimu, tās vēsturi un darbu. Apmeklētāju centrā privātpersonas var iesniegt arī rakstveida iesniegumu Saeimai, kā arī uzzināt par iesnieguma virzību un atbildes sniegšanas termiņiem.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tas pieņem apmeklētājus katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 16.30. Lai iekļūtu centrā, nav nepieciešama caurlaide. Uzziņas iespējams saņemt ne tikai klātienē, bet arī pa Saeimas informatīvo tālruni 67087321 un e-pastu info@saeima.lv.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā