Izglītības komisijas deputāti pārrunā darba aktualitātes

(09.11.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 9.novembrī, pārrunāja izskatāmos likumprojektus un darba aktualitātes.

Deputāti vienojās turpināt darbu ar vairākiem likumprojektiem, kuru izskatīšana nav pabeigta 9.Saeimas laikā. Viens no tiem būs grozījumi Autortiesību likumā. Komisijas darba kārtībā būs arī Rīgas Svētā Pētera baznīcas likums.

Komisija nolēma neturpināt darbu ar grozījumiem Sporta likumā, kas paredzēja, ka Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija koordinē visu augstāko izglītību un tālākizglītību sporta jomā.

Komisija vēl nepieņēma lēmumu, vai pārņemt un 10.Saeimā turpināt izskatīt grozījumus likumā „Par valsts nozīmes izglītības, kultūras un zinātnes objektiem un nacionālajām sporta bāzēm” un grozījumus Augstskolu likumā. Par šiem diviem likumprojektiem un jauno Augstākās izglītības likumu tiks organizēta tikšanās ar iesniedzēju, ieinteresēto pušu un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem.

Deputātu vairākums atzina, ka darbs pie Augstākās izglītības likumprojekta būs viens no galvenajiem komisijas uzdevumiem. Likumprojektā jāpanāk gan konceptuālas vienošanās, gan teksts jāpilnveido atbilstoši juridiskajām prasībām.

Spriežot par komisijā izskatāmajiem jautājumiem, deputāti pauda vēlmi tuvākajā laikā tikties ar Latvijas Zinātnes padomes vadību un Rīgas pieminekļu aģentūras vadītāju Gunti Gailīti. Komisijas locekļi arī izteica vēlmi tikties ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāju Eiženiju Aldermani un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāvjiem. Komisijas deputāts Ints Dālderis (Vienotība) rosināja izbraukuma sēdē viesoties topošajā Ārzemju mākslas muzeja ēkā un apmeklēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumu. Savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) piedāvāja padziļināti diskutēt par problēmām Valsts kultūrkapitāla fonda darbībā un viesoties pierobežas novadu skolās.

Tāpat deputāti komisijas sēdē vienojās izveidot Sporta apakškomisiju. Sporta apakškomisijas darbs līdzšinējā Saeimas sasaukumā ir bijis aktīvs, un tā iedziļinājusies teorētiskos un praktiskos ar sporta dzīvi saistītos aspektos, atzina komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Rīt komisija pārrunās gatavošanos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā statusam.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā