Nodrošinās vienotu valsts uzraudzību un kontroli veterināro zāļu apritē

(28.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 28.oktobrī, otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, kas paredz izveidot vienotu veterināro zāļu aprites valsts uzraudzības sistēmu.

Grozījumi nosaka, ka turpmāk par veterināro zāļu apriti būs atbildīga viena institūcija - Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Līdz šim veterināro zāļu aprites joma bija sadalīta starp Zemkopības ministriju, Veselības ministriju un to trīs padotības iestādēm.

PVD veiks visas ar veterināro zāļu reģistrāciju un kontroli saistītās darbības, kā arī īstenos veterināro zāļu ražotņu, veterināro lieltirgotavu un veterināro aptieku atbilstības novērtēšanu un darbības licencēšanu. Tādējādi tiks izveidota vienota veterināro zāļu aprites valsts uzraudzības sistēma - no veterināro zāļu reģistrēšanas vai ievešanas valstī līdz šo zāļu lietošanai, norāda grozījumu autori.

PVD uzdevums būs nodrošināt veterināro zāļu novērtēšanu, klasificēšanu un reģistrēšanu, veidot veterināro zāļu reģistru, apkopot statistiku veterināro zāļu aprites jomā, nodrošināt veterināro zāļu kvalitātes kontroli, izsniegt veterināro zāļu ievešanas, izvešanas un izplatīšanas atļaujas, veikt veterināro aptieku, veterināro zāļu lieltirgotavu un ražotāju novērtējumu, kā arī īstenot citas grozījumos noteiktās funkcijas.

Ar grozījumiem tiek mainīts arī pašreizējais veterināro aptieku īpašumtiesību regulējums. Pieņemot grozījumus, Saeima noteica, ka uz veterinārajām aptiekām īpašumtiesību jomā netiks attiecinātas prasības, kas noteiktas pārējām aptiekām.

Grozījumi pēc būtības nemainīs līdzšinējo veterināro zāļu reģistrēšanas, ražošanas un izplatīšanas vairumtirdzniecībā atļauju saņemšanas administratīvo procedūru, taču atvieglos administratīvās procedūras komersantiem, kuri plāno izplatīt veterinārās zāles veterinārajā aptiekā. Turpmāk visa informācija par veterināro zāļu apriti būs pieejama vienā institūcijā - PVD, kur būs jāiesniedz arī visi dokumenti.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta