Saeimas komisija vērtē jaunās ES sezonas strādnieku direktīvas projektu

(14.10.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisija ceturtdien, 14.oktobrī, vērtējot Eiropas Savienības (ES) direktīvas projektu par sezonas strādnieku uzturēšanās nosacījumiem, aicināja ES Padomi un Eiropas Parlamentu turpmākajās diskusijās precizēt jaunā ES tiesību akta prasības, lai tas pilnībā atbilstu proporcionalitātes principam. 

„Vērtējot direktīvas projektu, secinājām, ka tā atbilst subsidiaritātes principam. Īpaši rūpīgi analizējām 14.pantu par prasību sezonas strādniekiem nodrošināt pienācīgu dzīves līmeni. Uzskatām, ka šo pantu nepieciešams precizēt, lai tas pilnībā atbilstu proporcionalitātes principam,” norādīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Viņa arī darīja zināmu, ka vairāku citu ES dalībvalstu parlamenti, izvērtējot direktīvas projektu, jau norādījuši ne tikai uz proporcionalitātes, bet arī subsidiaritātes principa neievērošanu.

ES Padomes un Eiropas Parlamenta direktīva „Par trešo valstu valstspiederīgo ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem sezonas nodarbinātības nolūkos” izstrādāta, lai harmonizētu ES imigrācijas politiku, tostarp, attiecībā uz sezonas strādnieku nodarbināšanu. Direktīvas projekta 14.pants nosaka, ka dalībvalstīm jāpieprasa darba devējiem pierādījumi, ka sezonas strādnieki tiks izmitināti, nodrošinot pienācīgu dzīves līmeni.

Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem dod lielākas iespējas pārraudzīt ES tiesību aktu izstrādes gaitu, vērtējot tiesību aktu atbilstību subsidiaritātes un proporcionalitātes principam. Dalībvalstu parlamenti lemj, vai ES tiesību aktu izstrādes mērķus nevar sasniegt zemākā - dalībvalstu likumdošanas līmenī, kā arī vai ES likumdošanas iniciatīvas nepārsniedz to sākotnējos mērķus.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt