Saeimā jau trešo gadu notiks atvērto durvju diena

(03.09.2010.)

17.septembrī Saeima jau trešo reizi rīko atvērto durvju dienu, aicinot iedzīvotājus un mūsu valsts viesus klātienē aplūkot Saeimas namu, iepazīt tā arhitektūru un vēsturi, kā arī vairāk uzzināt par deputātu ikdienas darbu. Apmeklēt Saeimu īpaši aicināti skolēni.

Dodoties ekskursijā pa Saeimas namu, interesenti varēs apmeklēt Saeimas sēžu zāli, kurā katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm, un Sarkano zāli, kurā notiek Saeimas Prezidija sēdes un konferences. Tāpat apmeklētāji varēs ielūkoties Saeimas priekšsēdētāja kabinetā un darbinieku darba telpās, kā arī aplūkot Dāvanu zālē izvietotās ārvalstu delegāciju dāvanas Latvijas parlamentam.

Saeimai īpaši svarīga ir sadarbība ar citu valstu parlamentiem, un nozīmīga Saeimas amatpersonu darba sastāvdaļa ir diplomātisko attiecību veidošana. Arī šogad atvērto durvju dienas apmeklētājiem būs reta iespēja apskatīt reprezentācijas telpas, kurās tiek uzņemti ārvalstu parlamentu vadītāji, ministri, vēstnieki un citas augstas amatpersonas.

Apmeklētāju uzmanībai tiks piedāvāta arī informatīva prezentācija par Saeimu un īpaši šim pasākumam izveidots video materiāls par parlamenta ikdienas darbu, tostarp deputātu diplomātiskajām aktivitātēm, likumdošanas procesu un Saeimas tradīcijām.

Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no plkst.10.00 līdz pat 19.00, lai parlamentu varētu apmeklēt arī tie, kuri pa dienu strādā.

Atvērto durvju dienas ietvaros cilvēki ir aicināti ierasties gan grupās, gan individuāli.  Ņemot vērā, ka apmeklētāju skaits, kuri vienlaicīgi var atrasties Saeimas ēkā, ir ierobežots, priekšroka būs tiem, kuri savu apmeklējumu būs pieteikuši iepriekš, nosūtot personas datus (vārdu, uzvārdu, personas kodu un tālruņa numuru) uz e-pastu info@saeima.lv, un saņēmuši apstiprinājumu par iekļaušanu kādā no apmeklētāju grupām. Interesenti aicināti pieteikties līdz šī gada 15.septembrim. Papildu informācija pa tālruni 67087321.

Lai apmeklētu Saeimas namu, apmeklētājiem, ieejot parlamenta ēkās, būs jāuzrāda Saeimas apsardzei personu apliecinošs dokuments (pase, skolēnu apliecība vai autovadītāja apliecība) un jāiziet drošības pārbaude.

Saeimas nama apmeklētājiem jābūt atbilstoši ģērbtiem - netiek ielaisti apmeklētāji īsbiksēs, sporta un pludmales tērpā. Aizliegts ienest šaujamieročus, sprāgstošas un viegli uzliesmojošas vielas, asus priekšmetus u.tml. Apmeklējuma laikā jāievēro pieklājības normas, nedrīkst trokšņot, lietot mobilos telefonus, kā arī ēst ārpus tam speciāli paredzētām vietām. Apmeklētājiem jāpakļaujas Saeimas apsardzes un Saeimas Kancelejas darbinieku norādījumiem.

Saeimas ēkā atļauts fotografēt un filmēt, ievērojot Saeimas apsardzes un Saeimas Kancelejas darbinieku norādījumus.

Pirms viesošanās Saeimā interesenti aicināti ielūkoties arī Saeimas nama virtuālajā ekskursijā, kas pieejama parlamenta mājaslapā www.saeima.lv. Virtuālā ekskursija ikvienam interneta lietotājam dod iespēju jau savās mājās iepazīt Saeimas nama arhitektūru un interjeru. Tagad tā papildināta ar jauniem 360° panorāmas attēliem, kuros redzama Saeimas sēžu zāle un Lielās marmora kāpnes. Sēžu zāles attēls uzņemts no Saeimas tribīnes, tādējādi ļaujot ieraudzīt telpu tā, kā to redz deputāti, parlamenta sēdes laikā uzrunājot kolēģus.

Atvērto durvju diena Saeimā notiks jau trešo reizi. Iepriekšējos gados iedzīvotāji izrādīja lielu interesi par iespēju apmeklēt Saeimas namu un satikt deputātus. 2008.gadā atvērto durvju dienā Saeimā viesojās apmēram 1500 cilvēku, savukārt 2009.gadā šo iespēju izmantoja jau vairāk nekā 1800 interesentu.


 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt