Saeimas komisija aicina grozīt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu

(31.08.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir izstrādājusi un šodien nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz noteikt sociālo dienestu klientiem pienākumu piedalīties rehabilitācijas pasākumos darba prasmju atjaunošanai.

„Šos likuma grozījumus esam izstrādājuši pēc pašvaldību aicinājuma - tās pamatoti norāda, ka sociālās palīdzības saņēmējiem patlaban nav pienākums apgūt darba prasmes. Daudzi sociālo dienestu klienti jau gadiem nav strādājuši, darba tikums ir aizmirsts un cilvēki arī nav ieinteresēti situāciju uzlabot,” skaidro Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. „Daudzi no viņiem pašvaldību palīdzību saņem ilgstoši, un šādā situācijā ir saprotama citu iedzīvotāju neapmierinātība ar pašvaldību dienestu darbu, lemjot par jau tā ierobežoto resursu sadali.”

Lai varētu turpināt saņemt pašvaldības sociālo palīdzību, iedzīvotājiem, kuri ilgstoši nestrādā, būs jāpiedalās sociālās rehabilitācijas pasākumos darba prasmju atjaunošanai, par likumprojekta būtību informē deputāte.

Likuma grozījumi ietver arī normu, kas nostiprina personu ar prognozējamu invaliditāti tiesības saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus prioritārā kārtībā. Šādas izmaiņas nepieciešamas, ņemot vērā, ka nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā jaunais Invaliditātes likums, kas ievieš jaunu terminu - prognozējama invaliditāte.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā