Saeima maina nosacījumus fizisku personu parādu dzēšanai

(26.07.2010.)

Saeima pirmdien, 26.jūlijā, caurlūkojot jauno Maksātnespējas likumu, mainīja nosacījumus fizisku personu saistību dzēšanai. Parādu dzēšanas termiņš būs atkarīgs no fiziskas personas ienākumiem un būs robežās no viena līdz trīsarpus gadiem.

„Saeima atbalstījusi atbildīgās komisijas ierosināto dalījumu, ka maksātnespējas procesa ilgums atkarīgs no katras konkrētās personas ienākumiem un spējas atbrīvoties no parādiem,” skaidroja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Viņš pauda pārliecību, ka risinājums ir taisnīgs, vienlaikus atzīstot, ka maksātnespējas procesā liela daļa atbildības gulsies tieši uz banku pleciem. „Tas veicinās banku ieinteresētību meklēt citus risinājumus un saprātīgi vienoties ar finansiālās grūtībās nonākušu personu, lai maksātnespējas pasludināšana paliktu par galējo variantu, kad visas pārējās iespējas ir izsmeltas,” norādīja V.A.Krauklis.

Ja saskaņā ar parādnieka vērtējumu viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 50 procentus no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras, tad saistības tiks dzēstas viena gada laikā.
Saistību dzēšanas termiņš būs divi gadi, ja personas ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 35 procentus no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas. Ja ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 20 procentus saistību, tad maksātnespējas process noslēgsies pēc trīs gadiem no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas.

Pārējos gadījumos saistību dzēšanas termiņš būs trīs gadi un seši mēneši. Šajā laikā kreditoru prasījumiem mēnesī tiks novirzīta trešdaļa parādnieka ienākumu, bet ne mazāk kā trešdaļa no minimālās mēnešalgas.

Atsevišķa likuma norma regulēs saistību dzēšanu, ja parāds nepārsniedz 100 000 latu. Tādā gadījumā kreditoriem divus gadus tiks novirzīta trešdaļa no parādnieka ienākumiem, bet ne mazāk kā viena trešdaļa no minimālās mēnešalgas.

Par parādnieka saistībām uzskatāms tikai pamatparāds, neskaitot soda naudas, līgumsodu vai nokavējuma procentus. Pie parādnieka saistībām pieskaitāmi nolīgtie nesamaksātie lietošanas procenti līdz maksātnespējas pasludināšanai, tomēr ne vairāk kā sešu procentu apmērā gadā.

Plānots, ka likums stāsies spēkā šī gada 1.novembrī. Ja fiziskās personas maksātnespējas process būs uzsākts līdz 2010.gada 31.oktobrim, tad personai būs tiesības pēc mantas pārdošanas lūgt tiesu uzsākt saistību dzēšanas procedūru saskaņā ar jaunā likuma noteikumiem.

Iepriekš Saeimā pieņemtā likuma redakcija paredzēja, ka fiziska persona kļūst maksātspējīga pēc visas mantas realizēšanas un divus gadus bankai maksājot 30 procentus no saviem ienākumiem.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde