Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Briselē diskutē par enerģētikas kopienas izveidi

(08.06.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Andis Kāposts 7. un 8.jūnijā piedalījās Eiropas Savienības (ES) parlamentāriešu sanāksmē Briselē, lai spriestu par Eiropas enerģētikas kopienas izveidi, enerģētikas tirgus ilgtspējīgu attīstību un enerģijas piegāžu drošību.

Lai realizētu noteiktos ES energoefektivitātes politikas mērķus un tādējādi arī ieviestu ES direktīvas prasības, liels darbs ir jāpaveic gan Eiropas Savienībai, gan arī Latvijai, uzrunājot ES parlamentāriešu sanāksmes dalībniekus, norādīja A.Kāposts.

“Eiropas Savienības direktīva paredz, ka līdz 2020.gadam ir jāpanāk vismaz 10 procentu biodegvielas īpatsvars transporta benzīna un dīzeļdegvielas patēriņā. Taču, lai to sasniegtu, ir svarīgi stiprināt pētījumus tieši atjaunojamo energoresursu izmantošanas sektorā,” teica A.Kāposts.

Latvijas parlamentārietis uzsvēra, ka Eiropas Komisijai ir jāmeklē veids, kā veicināt šo kopīgi izvirzīto mērķu sasniegšanu. A.Kāposts aicināja Eiropas Komisiju domāt par pozitīvu stimulāciju, atsakoties no stingrām sankcijām pret dalībvalstīm, kas, viņaprāt, situāciju tikai sarežģītu.

Tāpat Saeimas deputāts norādīja, ka Eiropas Komisijai vajadzētu kontrolēt, vai dalībvalstis patiešām līdz šī gada beigām pieņems visus direktīvas pieņemšanai nepieciešamos tiesību aktus. “Eiropas Komisija nedrīkst stāvēt malā un gaidīt līdz brīdim, kad dalībvalstīm neizdosies iecerētais, un tad uzlikt soda sankcijas,” uzsvēra A.Kāposts.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā