Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentārieši Jūrmalā diskutēs par enerģētikas politiku

(04.06.2010.)

Lai pārrunātu ar enerģētiku saistītos riskus un to vadību, Latvijā ieradīsies Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji. Saeimas Ārlietu komisijas rīkotajā diskusijā 6. un 7.jūnijā piedalīsies ārlietu komisiju vadītāji no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Īslandes, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas parlamentiem. 

„Šādas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu komisiju vadītāju tikšanās rīkojam regulāri,” skaidro Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. „Tas ir lielisks forums, lai apmainītos viedokļiem un saskaņotu astoņu valstu parlamentāriešu nostājas mums visiem būtiskos jautājumos. Katra atsevišķi esam relatīvi maza valsts, tomēr kā vienota grupa trīs Baltijas valstis un piecas Ziemeļvalstis jau ir vērā ņemams spēks,” uzsver A.Bērziņš.

6. un 7.jūnija parlamentāriešu tikšanās dienaskārtības centrā būs enerģētikas politika un ar enerģētiku saistīto risku vadības jautājumi. 

„Enerģētiskā drošība un neatkarība mūsdienās ir viens no būtiskākajiem valsts suverenitātes jautājumiem,” pauž komisijas priekšsēdētājs. „Baltijas reģionam šajā jomā ir daudz neatrisinātu jautājumu. Baltijas valstu energosistēmas joprojām ir izolētas no Ziemeļvalstīm un pārējās Rietumeiropas, būtiskas izmaiņas nesusi Ignalinas atomelektrostacijas slēgšana. Kopā ar uzaicinātajiem ekspertiem meklēsim atbildes uz šiem un citiem mūsu valstīm svarīgiem jautājumiem.”

Par enerģētikas drošības jautājumiem parlamentāriešus uzrunās enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš, kurš ieņēma bijušā ES enerģētikas komisāra Andra Piebalga padomnieka amatu. Par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības uzlabošanu uzrunu aicināta teikt Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas vadītāja Ilze Juhansone.

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju tikšanās notiks pirmdien, 7.jūnijā, plkst.9.00 Saeimas viesu namā Jūrmalā. Savukārt svētdien, 6.jūnijā, deputāti apskatīs „Latvijas Gāzes” pazemes gāzes krātuvi Inčukalnā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt