Saeimas deputāti tiekas ar Baltijas aizsardzības koledžas studentiem (foto)

(26.05.2010.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 26.maijā, tikās ar Baltijas aizsardzības koledžas (BATLDEFCOL) Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursa studentiem.

Komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš uzsvēra, ka tikšanās ar Baltijas aizsardzības koledžas studentiem jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju un tā ir iespēja pārrunāt galvenās aktualitātes aizsardzības jomā Baltijas un starptautiskajā mērogā. Šodien tikšanās laikā pārrunāta parlamentārās kontroles loma pār bruņotajiem spēkiem un Baltijas valstu intereses jaunajā NATO stratēģiskajā koncepcijā, par kuru tiks spriests arī gaidāmajā NATO Parlamentārās Asamblejas Rīgas sesijā šajā nedēļas nogalē.

„Šis laiks Ziemeļatlantijas līguma organizācijai ir ļoti nozīmīgs, jo tiek izstrādāta jauna stratēģiskā koncepcija, kurā tiek definēts skatījums uz jauniem globālajiem izaicinājumiem. Komisija vairākkārt ir tikusies ar stratēģiskās koncepcijas izstrādes darba grupu, kurā bijušās ASV valsts sekretāres Madlēnas Olbraitas vadībā strādājis arī jaunais ārlietu ministrs Aivis Ronis. Uzskatām, ka jaunā koncepcija ir Latvijas interesēm pieņemama un mēs jūtam, ka esam uzklausīti,” pauda J.Dalbiņš.

Baltijas aizsardzības koledžas pasniedzējs, pulkvežleitnants Mika Juha Kertunens (Mika Juha Kerttunen) pateicās komisijai par vēlmi stiprināt Baltijas valstu sadarbību aizsardzības jomā, kā arī stiprināt Baltijas aizsardzības koledžas konsekventu attīstību.

BATLDEFCOL studenti vēlējās zināt, kas Latvijā tiek darīts, lai saglabātu dienošo karavīru skaitu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Komisijas priekšsēdētājs klātesošajiem norādīja, ka valsts budžeta lineāra griešana, tostarp krasa finansējuma samazināšana bruņotajiem spēkiem, ir bijusi liela kļūda un komisija darīs visu, lai nākamā gada valsts budžetā šo situāciju labotu. „Veicot budžeta apciršanu mēs nedrīkstam pieļaut neatgriezeniskas izmaiņas drošības sistēmā, kas liecinātu par nespēju pildīt uzdevumus, kurus esam paši sev noteikuši likumos,” norādīja komisijas priekšsēdētājs.

BALTDEFCOL tika dibināta 1998.gadā, un tā atrodas Tartu, Igaunijā. Koledžā tiek apmācīti Baltijas valstu, NATO dalībvalstu un partnervalstu virsnieki un civildienesta ierēdņi.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624014659589/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/c258AU6DPMc
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

    


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt