Budžeta komisija: plānots samazināt nodokļu slogu saimnieciskā darba veicējiem

(25.05.2010.)

Individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru saimnieciskās darbības apgrozījums iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latus, būs iespēja kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem un maksāt nodokli 15 procentu apmērā. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 25.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” un Gada pārskatu likumā.

Izmaiņas likumos paredz, ka saimnieciskā darba veicēji varēs izvēlēties, vai reģistrēties kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, kuriem piemēro nodokļa 15 procentu likmi, vai arī tāpat kā līdz šim par saviem ieņēmumiem maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 26 procentu apmērā. Šo iespēju varēs izmantot arī zemnieki, kuri saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Uzņēmējiem, kuri pārreģistrēsies par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, Valsts ieņēmumu dienestā būs jāiesniedz saimnieciskās darbības gada pārskats.

„Šīs izmaiņas būtiski samazinās nodokļu slogu gan zemniekiem un zvejniekiem, gan arī individuālajiem uzņēmējiem un ļaus ietaupīto naudu izmantot saimnieciskās darbības turpmākajai attīstībai,” uzsvēra Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš. 

Grozījumi izstrādāti, lai novērstu situāciju, kad par vienādu saimnieciskās darbības veidu, piemēram, lauksaimniecības produktu ražošanu, patlaban tiek piemērotas būtiski atšķirīgas nodokļu likmes, norāda likumprojektu autori.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgs Saeimu grozījumus likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” un Gada pārskatu likumā atzīt par steidzamiem un plānots, ka galīgajā lasījumā Saeima tos skatīs 10.jūnijā, informē komisijas priekšsēdētājs G.Bērziņš. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt